A RECEPT, AMITŐL MIND A TÍZ UJJAD MEGNYALOD ÉS AMIT AZONNAL EL FOGSZ KÉSZÍTENI!

Tulajdonképpen az alábbi finomságnak nem tudom ha létezik magyar megfelelője, Romániában igazi kultusznak örvend, crema de zahar ars a neve. Több helyen is láttam, hogy karamellkrémként ismeri, ami igazi csemege, nosztalgiával gondolhatunk a nagyinál töltött vasárnap délutánokra. Nem nehéz elkészíteni, kevés hozzávaló szükséges, és nagyon finom.

 

Hozzávalók: 1 liter tej, 8 tojás, 7 evőkanál cukor, vaníliaeszencia, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál pergelt cukor.

Elkészítés: A tejet felforraljuk a 7 evőkanál cukorral és a vaníliával, majd addig kavargatjuk, amíg a cukor elolvad, ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Egy serpenyőben, ami inkább széles, mint magas beletesszük a 4 evőkanál cukrot és megpergeljük, vagyis nagyon kis lángon karamellizáljuk.

Ezt a műveltet a sütőben is elvégezhetjük, előmelegített sütőbe tegyük be a serpenyővel a cukrot, itt egyenletesebben készül el, és nem ég oda. A serpenyőt addig döntögessük, mozgassuk, míg az egész felületet kibéleltük a cukorréteggel. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk míg jól kihűl és megszilárdul.

Verjük fel a tojást habverővel, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és a lehűtött tejet is. Kavargassuk, hogy csomómentes legyen. Mikor a cukor teljesen kihűlt, a krémet öntsük rá a tetejére, és tegyük be a sütőbe. Akkor van kész, amikor a krém megszilárdul, és elválik a serpenyőtől. Hagyjuk kihűlni az edényben, majd borítsuk ki egy tálcára, az aljából lesz a teteje.

Hozzászólások: