6 diplomáciai ajándék, amiről keveset tudunk

A diplomáciai ajándékozás egy viszonylag régóta működő dolog. Alapvetően a diplomáciai protokollban az ajándékozás jellemzően az adott országnak szól és ritkábban az adott személynek közvetlenül. Ezért van az, hogy általában olyan ajándékokat adnak országok országoknak, aminek jelentősége van. Az egyik legrégebbi hamis, diplomácia ajándék, amit jól ismerünk a trójai fa ló volt. De nem mindig ajándékoznak országok azért, hogy hatalmat szerezzenek, a legtöbb ajándék a hála miatt jön létre.

1.Szabadság-szobor, USA

Mindenki szeme előtt ott lebeg az amerikai Szabadság-szobor képe, amely a Liberty Island-en található, a Hudson-folyó torkolatánál. A szobor rézből készült, és Franciaország ajándéka volt az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 100 éves évfordulójára. Alapvetően az ajándék politikai célokat szolgált, valamint a két ország közötti kapcsolat szorosabbá tételét.

2. Karácsonyfa

1947 óta Norvégia minden évben küld egy 20 méternél nagyobb fát Nagy-Britanniának, amit a Trafalgar téren áll a karácsonyi időszakban. Ez a hagyomány igazából egy hála Nagy-Britanniának, akik segítséget nyújtottak Norvégiának a náci megszállás idején. A fát hónapokkal az ünnep előtt már elkezdik keresni, és Osló mellett vágják ki a az oslói polgármester, a westminsteri polgármester, valamint a megbízott brit nagykövet jelenlétében. 1940-ben Németország lerohanta Norvégiát és a király, valamint a kormány Angliába menekült, ahonnan megszervezték az ellenállást, végül 1945-ben az ország felszabadult. Ezért köszönetképpen kapják minden évben a gyönyörű fákat.

3. Két panda

Kína, Richard Nixon diplomácia látogatását követően két pandát ajándékozott a Washington DC-ben lévő Nemzeti Állatkertnek. Ez az ajándék azt hivatott kifejezni, hogy véget ért Kína 25 éves nemzetközi elszigeteltségének korszaka. Manapság nincs túl jó kapcsolatban egymással a két ország, így talán majd azért visszaemlékeznek erre a momentumra, ami történelmet írt a két ország között.

4. Tulipán

Ez a hagyomány szintén a háborús tettekre hivatkozik megemlékezni, Hollandia és Kanada között. Hollandia mind a két világháborúban kijelentette semlegességét, mivel Nagy-Britannia, Franciaország és Németország szomszédságában helyezkedik el, így nem akart senki mellé állni. A nácik azonban 1940-ben betörtek, minden különösebb bejelentés nélkül. A holland királyi családot Kanadába menekítették, ahol a háború alatt tartózkodtak. Minden évben 100 000 tulipánt küldenek Kanadának, hálájuk jeléül, és fejlesztettek ki egy külön fajtát, ami a kanadai zászló színeiben pompázik.

5. iPodok és DVD

Az újonnan felesküdött Barack Obama, 2009-ben érkezett az Egyesült Királyságba, ahova elég érdekes ajándékokat hozott a királynőnek és miniszterelnöknek. James Cameron filmjeiből válogattak össze 25 db DVD-ét, és a királynő kapott egy iPod-ot. Alapvetően ezek az ajándékok eléggé meglepőek és nem is mindenki értett egyet azzal, hogy ezt adta át a királynőnek.

6. Az első zsiráf

Franciaország első zsiráfját Egyiptomból kapták. Franciaország támogatta Egyiptomot a háborúban, és ezt küldték hálájuk jeléül, az emberek pedig teljesen megvoltak veszve, hogy láthassák az ország első zsiráfját.

Hozzászólások: