5 egyszerű, de hasznos dolog a testbeszédről

Mi emberek eszméletlenül túlértékeljük a beszéd jelentőségét. De nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy Te magad is hihetetlenül könnyen dekódolsz testi üzeneteket. Egészen biztosan észre veszed a legjobb barinőd arcán, ha éppen arról füllent, hogy miért is késett negyed órát a talitokról, és hasonlók. Ez mind azért van, mert a szavaival ellentétben a teste képtelen hazudni. De mik azok a testi jelek, amik mindennél többet elárulnak rólad?

testbeszed_jelentese

Hát íme:

Arcizmok:

Rendben van, hogy összefoglalva a fejed frontvonalát “arc”-ként aposztrofálják, de valójában ennél a három betűs szónál jóval komplexebb gépezetről beszélünk. Például azt tudtad, hogy az arcodon van a legtöbb izom testeden? Nem véletlenül ennyire expresszív ám. Ráadásul az olyan kifejezések, mint a “leesett az álla”, vagy az “arcára fagyott a mosoly” mind arra utalnak, hogy mennyi érzelem tud kiülni az arcodra anélkül, hogy akár egy szót is szólnál.

Szemkontaktus:

A tekinteted az egyik legkifejezőbb kommunikációs csatornád. Például a szemezés “intézménye” sem létezne, ha nem pont az lenne a lényeg, hogy távolról, minden beszédet mellőzve jelezni tudjad valaki irányába a szimpátiádat. Természetesen ugyanúgy a kifejező szempárodból lehet a legjobban kiolvasni az örömöt, szomorúságot, idegességet, fáradtságot, és még mindig nem kellett megszólalnod.

Gesztikuláció:

A kezeid nem csak a napi operatív tevékenységekre jók. Vannak olyan kultúrák, mint akár az Olasz, vagy az Indiai, ahol szinte minden kifejezésre van egy kézjel. Ugyanúgy az érzelmeidet sem tudod feltétlenül palástolni mancsaid miatt, mert például ha tetszik valaki, és emiatt a kezed elkezd remegni, azt könnyen kiszúrhatja bárki, pedig még mindig nem mondtál semmit.

Lábak:

Toporgás, kalimpálás, rugózás, keresztbetevés, és még rengeteg dolog, amit a lábaiddal művelhetsz. És ezek szintén nem felesleges mozdulatok, hiszen mindegyiknek meg van a maga jelentése. Ha például ülsz, és lábfejeddel időről időre dobbantasz egyet-kettőt, az azt jelenti, hogy a lelki állapotod nem kiegyensúlyozott. Ha keresztbe teszed a lábaidat, és a felül lévőlábaddal kalimpálsz, az vagy azt jelenti, hogy dekoncentrált vagy, vagy azt, hogy izgulsz. Érdemes hát odafigyelni, ha nem szeretnéd, hogy túl sok mindent elárulj magadról akaratlanul.

Torok:

Ez ugyan hanghatással jár, de mégsem beszéd. Ha zavarodban köszörülni kezded a torkodat, akkor azzal elárulod a magabiztosságod hiányát, de ha valami érzelmi hatásra felsóhajtasz, az is világossá teszi a jelenlegi lelkiállapotodat. Persze megfelelő légzéstechnikával ezt is uralni tudod.

Összefoglalván, a testbeszéd egy teljesen hétköznapi, és mindenkire vonatkozó dolog. Viszont eszméletlen jó dolgokat ki tudsz belőle hozni, ha megtanulod tudatosan használni. Hidd el, hogy csak jól járhatsz vele.

Hozzászólások: