20 dolog, amitől meg kell szabadulnod, hogy egészséges lehess

Amikor az egészséges életmód felé vezető útra gondolunk, egy végtelen lista jut eszünkbe, rajta beszerzendő holmikról ? csak hogy néhányat említsek: edző felszerelés, fitneszgépek, egészséges ételekhez való méregdrága hozzávalók. De ahhoz, hogy a lehető legegészségesebb önmagad lehess, meg kell válnod azoktól a dolgoktól, amik meggátolnak e cél elérésében ? és nem csak a gyorskajáról van szó. Szemeteszsákokra fel!

20-dolog-amitol-meg-kell-szabadulnod-hogy-egeszseges-lehess_744b26bededd52972e713467266d38ec

1.Régi műanyag tároló dobozok
Dobd ki azokat a műanyag dobozokat, amelyeken a 7-es számot vagy a ?pc? feliratot látod, mivel ezek polikarbonátot tartalmaznak. ?Ezek a tárolók BPA-t (kémiai vegyület) tartalmazhatnak,? mondja Sonya Lunder. A BPA könnyen kioldódik a mosogatás során, ami a későbbiekben szívbajokhoz, asztmához, magas vérnyomáshoz és elhízáshoz vezethet. Míg a legtöbb gyártó most már BPA nélkül állítja elő a polikarbonát tárolókat, a régiek továbbra is rendelkezhetnek vele. Lunder szintén felhívja a figyelmünket arra, hogy műanyag helyett üveg edényekben melegítsük az ételt a mikrohullámú sütőben.
2.Légfrissítők
Nemrégiben számos vállalat bejelentette ugyan, hogy megválnak a ftalát (kémiai vegyület, amelyet a hosszan tartó illat érdekében alkalmaznak) használatától, néhány légfrissítő azonban még mindig tartalmazza ezt a szerves vegyületet, amely nagy dózisban rossz hatással lehet az emberi reprodukcióra és fejlődésre. A probléma kiküszöbölésének legegészségesebb, környezetbarát módja, ha vegyszerek levegőbe permetezése helyett, megszüntetjük a szag forrását.
3.Antibakteriális szappan
Egy 2014-es FDA (US. Food and Drug Administration ? Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság) jelentésből megtudhatjuk, hogy az antibakteriális szappan nem hatásosabb baktériumölő, mint a normál folyékony szappan, sőt ártalmas is lehet. Kiderült, hogy az antibakteriális tisztítószerek egyik fő összetevője, a triclosan megváltoztatja az állatok hormonháztartását, illetve a vegyszer hozzájárulhat az antibiotikus rezisztencia kialakulásához.
4.Diétás üdítők
Megéri újragondolni a diétás üdítők iránti függőségünket ? főleg ha épp próbálsz leadni néhány kilót. A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint a kalóriamentes édesítőszerek, mint például a szacharin, a szukralóz, vagy az aszpartám rossz hatással vannak a bélbaktériumokra, amiknek fontos szerepük van az egészséges anyagcsere folyamatok lebonyolításában. Továbbá, kutatók összefüggést találtak az édesítők és a cukorbaj első tüneteinek megjelenése között
20-dolog-amitol-meg-kell-szabadulnod-hogy-egeszseges-lehess_4a2957dca867a56b8803d9c1ee65b1cf
5.Túlhordott futócipők
Egy átlagos futócipőt nagyjából 500 kilométerenként kellene lecserélni ? Jason Karp, gyógytornász és a Running for women című könyv írója szerint -, viszont egy heti 50 kilométert futó sportembernek ez az intervallum nagyjából három hónapra csökken. Egy elhasznált futócipő elveszíti rugalmasságát, illetve nem képes megfelelően reagálni a talpak becsapódására, így több erő koncentrálódik az izmokra, csontokra és inakra, ami sérülésekhez vezethet. Ha nem vagy profi atléta, elég nagyjából hathavonta lecserélned a cipődet, vagy amint nehézkessé válik a mozgás.
6.Elhasznált fogkefék
Ha betartod az ajánlott napi két-három fogmosást, fogkeféd sörtéi nagy valószínűséggel hamarabb elkopnak, mint te azt gondolnád. ?Saját tapasztalatból tudom, hogy a sörték nagyjából kéthónapnyi használat után elkezdenek kopni, így a betegeimnek azt tanácsolom, hogy háromhavonta váltsák le fogkeféjüket,? tudhatjuk meg az Amerikai Fogászati Egyesület szóvivőjétől, Ruchi Sahotatól, aki praktizáló fogorvos Kaliforniában. A régi fogkefék kevésbé hatékonyak a fogak tisztításában és a fogszuvasodás megakadályozásában.
7.Zűrzavar
?Azok vagyunk, amit gondolunk, és ami körbevesz minket, nagyban befolyásolja, hogy mit gondolunk,? osztja meg velünk gondolatait Gail Blanke életmód tanácsadó, a Throw Out Fifty Things című könyv írónője. ?Minél több hasztalan tárgyat halmozunk fel magunk körül, annál kevésbé tudunk a fontos dolgokra koncentrálni? – magyarázza Blanke. Nem tudod, hol kezdd? Válj meg azoktól a dolgoktól, amik minden alkalommal, mikor meglátod őket, felidegesítenek, mint például egy pár nélküli zokni, vagy a túlcsorduló konyhai szemetes. Mindegy mit dobsz ki (vagy adományozol el), a cél az, hogy olyan tárgyak vegyenek körül, amik segítenek egy pozitív hangulat kialakításában és vágyaid elérésében.
20-dolog-amitol-meg-kell-szabadulnod-hogy-egeszseges-lehess_b7ae5d32c3b680e245d04d7e0fde1829
8.Használatlan ruhadarabok
Nézz szét a gardróbodban. Hány olyan ruhadarabot találsz, amit az elmúlt egy évben nem viseltél? Néhányan megtartják a már kifogyott ruháikat, arra az esetre, ha újra felcsúsznának a plusz kilók, míg mások a gimiben hordott XXS-es farmerüket őrizgetik, hátha újra bele tudják passzírozni magukat. Mindkét esetben szorongást eredményezhet ezeknek a daraboknak a puszta jelenléte. És senki sem akar nyugtalanul kezdeni minden reggelt.
9.Maradék
Az állati eredetű összetevőket tartalmazó romlandó ételeket az elkészítés után három nappal le kell fagyasztani, vagy rögvest meg kell válni a maradéktól ? mondja Michael P. Doyle, a georgiai egyetem élelmiszerbiztonsági központjának igazgatója. ?A liszteriózis (ételmérgezés, pontosabban a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett étel fogyasztása után kialakuló betegség) agyhártyagyulladással, vetéléssel, sőt akár halállal is végződhet. Több millió baktérium alakulhat ki a hűtőben, mindössze egy hét leforgása alatt.?
10. Régi szempillaspirálok
Az Amerikai Szemész Akadémia szóvivője, Thomas Steinemann szerint a folyékony sminktermékek, mint például a szempillaspirál a baktériumok kedvelt élőhelyei. Így már érthető, hogy sok hozzáértő javasolja, hogy két-három hónap használat után dobjuk el a tubusokat. ?A szempillaspirál használatakor a festék mellett baktériumok is kerülnek a szempillákra, sőt azokról, illetve a bőrről további kórokozók bújhatnak el a sörték között, amit aztán kitesznek a szobahőmérséklet ártalmainak, ami szintén növeli a bacik megjelenésének esélyét.? A szempillák elsődleges funkciója a szem baktériumok elleni védelme, úgyhogy elengedhetetlen odafigyelni a sminktermékekre, amiket rájuk kenünk.
11.Koszos kontaktlencsetartók
?A koszos kontaktlencsetartók használata rendkívül kockázatos, mivel szemfertőzéshez vezethet,? mondja Dr. Steinemann, aki azt tanácsolja, hogy háromhavonta cseréljük a tartókat, illetve naponta tisztítsuk a lencséket és használjunk friss folyadékot. ?Ha túl hosszú ideig használod ugyanazt a kontaktlencsetartót, akkor olyan szemfertőzéseknek teszed ki magad, mint például a szaruhártyafekély, ami kezelés esetén is sebhelyet hagyhat maga után, ami pedig akadályozhatja a látást.? A szem a lélek tükre, vigyázzunk rá.
12.Százéves fűszerek
Az évekig a polcodon csücsülő fűszerektől nyilván nem leszel beteg, viszont semmiféle ízt nem fognak az ételekhez adni, ami nem árt, ha épp olyan egészséges menüket próbálgatsz, amik nem tocsognak zsírban és kalóriában. A friss fűszerek pont annyit tesznek hozzá az ételekhez, hogy ne rohanj néhány napnyi diéta után a legközelebbi gyorsétterembe, vagy rendelj egy hatalmas pizzát a kedvenc helyedről.
13.Lejárt szavatosságú naptejek
Nem vehetjük figyelmen kívül a fényvédőkrémek lejárati idejét, ugyanis a nap ellen védelmet biztosító vegyi anyagok nem örökéletűek, így hiába fújod magadra a fél flakont, annak tartalma ? ha egyszer lejárt a szavatossága – nem fogja megvédeni bőrödet sem az öregedéstől, sem a bőrráktól.
20-dolog-amitol-meg-kell-szabadulnod-hogy-egeszseges-lehess_f6796d786c4d1dce67147175485fc76f
14.Régi szájfény
Bármilyen készítmény, amit a szádon, vagy a körül alkalmazol, rengeteg baktériumot vonz, és minél tovább áll a baktérium a tubusban, annál gyorsabban szaporodik. Ha ez bekerül az ajkad vékony bőrrétegének kis repedéseibe, az elfertőződés esélye magas. Ebből az okból kifolyólag, szakértők szerint a felbontástól számított hathónapnyi időintervallum letelte után ki kell dobni mindenféle szájápolási terméket.
15.Dohos, eltömődött légszűrők
Felmérések kimutatták, hogy száz alkalomból 25-ször a benti levegő minősége rosszabb, mint a kintié. ?Ötből egy amerikai él együtt valamilyen allergiával vagy asztmával, amit a por, a penész és a baktériumok csak súlyosbítanak, így egy jó légszűrőrendszer jó vásár lehet,? ? mondja Philip Tierno, a New York-i egyetem mikrobiológusa. De ne felejtsétek el időnként lecserélni a szűrőt, különben akaratlanul penészt és baktériumokat fogtok termelni, és így a szennyezőanyagok visszakerülnek a levegőbe. Hogy milyen gyakran van szükség új légszűrőre, az nagyban függ a típustól ? árulkodó jel, hogy eljött az idő a váltásra, ha dohos szagot éreztek a lakásban.
16.Kinyúlt melltartók
A melltartókban található gumik az idő múlásával kinyúlnak – ezt a folyamatot a mosógép pedig csak felgyorsítja. ?Felhagyni egy ütött-kopott melltartó használatával, ami sem kényelmet, sem megfelelő támasztást nem biztosít, csökkenti a hátfájást, és lassítja a mellszövetek természetes öregedését,? árulja el Kristi Funk, szakértő.
17.Mosogatószivacs
Tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos háztartásban a legtöbb baktérium a konyhai mosogatószivacson található. Michael P. Doyle szerint ?Bizonyos tányérok elmosásához (például a hús levének eltávolításához) használt szivacsokon rengeteg baktérium megtelepszik, és szobahőmérsékleten gyorsan szaporodik, ráadásul még a mosogatógépek sem képesek megölni őket.? A professzor azt javasolja, hogy mosogatáshoz használjunk inkább rongyokat, amit néhány nap után könnyedén kimoshatunk a többi mosatlannal együtt.
18.Műanyag vágódeszkák
Ha műanyag vágódeszkán szeletelsz, egy idő után vonalkák jelennek meg a deszka felületébe vésődve. Ezekbe a kis barázdákba könnyen baktériumok kerülhetnek, amiktől nehezen lehet megszabadulni. A műanyaggal ellentétben a fából készült vágódeszkák, a bennük található gyanta miatt, antimikrobiálisak, azaz képesek elpusztítani a baktériumokat, gombákat és vírusokat.
20-dolog-amitol-meg-kell-szabadulnod-hogy-egeszseges-lehess_29fbeff034c2793326e66a36e1f521e3
19.Okostelefonok, tabletek
Természetesen, nem kell megválni teljes mértékben sokak legjobb barátjától, de nem árt időnként kikapcsolni a kütyüket ? nem, nem elég lehalkítani, vagy ?Ne zavarjanak? üzemmódra állítani. Kutatások kimutatták, hogy depressziót és szorongást okozhat a túl sok információ, amihez akarva-akaratlanul hozzájutunk okos eszközeink folyamatos használatakor. A napirend-szerű kütyümegvonás segít a pihenésre vágyó agyadnak lenyugodni néhány percre.
20.Folyamatos ülés
Globális tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos személy napi 7,7 órát, sőt vannak, akik a nap 24 órájából hozzávetőlegesen 15-öt üléssel töltenek ? Robert Emery, a texasi közegészségügyi egyetem professzora szerint. A túlzott ülés befolyásolja az emberi test anyagcsere-rendszerét, illetve elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbajhoz, rákhoz és depresszióhoz vezethet. Egy remek módja az egészségügyi gondok megelőzésének, ha munka közben lecseréljük a hagyományos íróasztalunkat, és egy olyanra váltunk, amely mögött állva is kényelmesen, ugyanakkor hasznosan végezhetjük munkánkat.
Hozzászólások: