10 elgondolkodtató idézet a szerelemről

1. Szeretlek vagy akarlak?

?Amit hagyományosan ?szeretetnek? hívnak, az az ego stratégiája az önátadás elkerülésére. Valaki mástól várod, hogy megadja azt, ami valójában csak az önátadás állapotában érkezhet meg hozzád.

Az ego ezt a személyt használja helyettesítőként, hogy ne kelljen feladnia önmagát. A spanyol nyelv a legőszintébb ebben a tekintetben. Ugyanazt az igét ? te quiero ? használja, amikor azt mondja: ?szeretlek?, és amikor azt: ?akarlak?.

Az ego számára szeretni és akarni valamit ugyanazt jelenti, míg a valódi szeretetben nincs akarás, nincsen vágy a birtoklásra vagy a másik megváltoztatására. Az ego kiszemel valakit és különlegessé teszi. Ezt a személyt használja, hogy elfedje az elégedetlenség, a ?nem elég? állandóan lappangó érzését, a haragot és gyűlöletet, melyek igen közel állnak egymáshoz. Ezek az emberi lényben mélyen gyökerező érzések elválaszthatatlanok az egoista állapottól.?

syerelm

2. Rögtön tudjuk?

?Nem szerelem az, amelyik lassan születik, mert a szerelem annak a kenyérnek a felfedezése, amelynek az éhségére megtanítottalak.?

3. Nincs hétköznapi szerelem

?A szerelem mélyre hatol, egyenesen a másik lényének magváig, a másik lelkét érinti meg. Hétköznapi szerelem nem létezik. A szerelem nem lehet hétköznapi, mert akkor nem szerelem. Hétköznapinak nevezni a szerelmet annyi, mint félreérteni a szerelem egész jelenségét. A szerelem sosem hétköznapi, a szerelem mindig különleges, mindig spirituális. Ez a különbség a kedvelés és szerelem között: a kedvelés anyagi, a szerelem spirituális.?

Osho

4. A szerelem a teremtés lényege

?A teremtés lényege egy dologban összpontosul: ez az esszencia a szerelem. A szerelem az erő, amely újraegyesít minket, hogy összegezzük a tapasztalatokat, melyeket sok-sok életen át, a világ számos helyén szereztünk.?

Paulo Coelho

5. Ne vágyd, éld!

?Szórd szét kincseid ? a gazdagság legyél te magad. Nyűdd szét díszeid ? a szépség legyél te magad. Feledd el mulatságaid ? a vígság legyél te magad. Égesd el könyveid ? a bölcsesség legyél te magad. Pazarold el izmaid ? az erő legyél te magad. Oltsd ki lángjaid ? a szerelem legyél te magad. Űzd el szánalmaid ? a jóság legyél te magad. Dúld fel hiedelmeid ? a hit legyél te magad. Törd át gátjaid ? a világ legyél te magad. Vedd egybe életed-halálod ? ateljesség legyél te magad.?

Weöres Sándor

6. Minden átalakít a szerelem

?A szerelem a személyiség legállatiasabb, legördögibb és legistenibb területe. De bármelyik területet érinti ezek közül, ott sötétséget vagy angyali gyümölcsöket: sorsot, életet, halált teremt.?

Szepes Mária

7. Fordított barátság

?A szerelem titka, hogy a kettőből egy lesz, a barátság titka, hogy az egyből kettő. Ezért a szerelem fordított barátság, úgy, hogy az egyikből mindig szivárog át valami a másikba. A szerelem néha olyan, mintha egyből kettő lenne, holott mindig kettő volt, és csak a szerelem tette eggyé. A barátság pedig néha olyan, mintha kettőből egy lenne, pedig mindig egy volt, csak a barátság tette kettővé.?

Hamvas Béla

8. A szellemi fejlődéshez kell

?Az érzéki szerelem a teremtés, a keletkezés gyökere. Ha nem lenne érzéki szerelem, semmi érzéki nem lenne már a világban; a szellemi szerelem nélkül semmi szellemi nem lenne a fejlődésben. Ha a szerelmet gyakoroljuk, ápoljuk, a világba a keletkezés és a teremtés ereje áramlik.?

Rudolf Steiner

9. A szeretlek ereje?

?Sokan képtelenek kimondani azt, hogy ?szeretlek?. És tényleg, van valami misztikus, varázsos ereje ennek a szónak. Elég hallani ezt az egyetlen, őszintén kimondott szót, máris biztonság, melegség és jóindulat tölt el, valami olyan, amit soha máskor nem érzel.?

Paul Hauck

10. Bennünk van a lehetőség, nem a másikban

?Ha különösen mély szerelmi tapasztalatokat szereztünk egy ember révén, hálásak lehetünk érte, de nem kell belekapaszkodnunk ebbe az emberbe. Mert bár ezeket a tapasztalatokat ez a személy váltotta ki, más emberekkel is átélhetjük őket, mert az ilyen tapasztalatok lehetőségét nyilvánvalóan magunkban hordjuk, máskülönben nem éltük volna át ezeket a dolgokat.?

Hozzászólások:

One thought on “10 elgondolkodtató idézet a szerelemről”

Comments are closed.