A VASTAGBÉLRÁK TÜNETEI, NE VEDD KÖNNYEDÉN!

HÚSZBÓL EGY EMBER ÉRINTETT EGYES STATISZTIKÁK SZERINT, EZÉRT FONTOS FIGYELNI. A VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK JELENTKEZHET BÁRMELYIK ÉLETKORBAN. A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK PONTOS OKA NEM ISMERT, AZ BIZTOS, HOGY AZ EGÉSZSÉGES SEJTEKBEN ELVÁLTOZÁSOK TÖRTÉNNEK, MAJD A KÓROS SEJTEK ELKEZDENEK SZAPORODNI.

VÉRES SZÉKLET

ds00035_im01666_colon_gif

A véres széklet oka, hogy a tumor vérezni kezd. A vérzés általában nem folyamatos, és a vastagbélrák korai állapotában nem is nagymértékű, ezért nem is mindig észrevehető. Jól látható és könnyen észrevehető jel viszont, amikor a széklet színe kifejezetten sötétté válik a vele elkeveredő vér miatt. A vastagbélrák egy másik, szintén korai tünete lehet a vérszegénység, amely a tumor folyamatos vérzése következtében alakulhat ki. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel komoly fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti.

NYÁLKÁS SZÉKLET

A széklettel együtt nyákos váladék is ürülhet. Ez szintén nem mindig feltűnő, de ha jelentős és tartós változást tapasztalunk a székletünk állagában, érdemes orvoshoz fordulnunk.

A SZÉKLETÜRÍTÉSI SZOKÁSAINK TARTÓS MEGVÁLTOZÁSA

A vastagbélrák további, szintén korai tünete lehet, ha a szokásosnálritkábban vagy épp gyakrabban kell vécére mennünk. Székrekedés és hasmenés tehát egyaránt előfordulhat.

EGYÉB TÜNETEK

Hasi fájdalmaink is lehetnek, ezen kívül enyhe teltségérzet maradhat vissza székelés után.

Hozzászólások: