Tudod, mi történne a testeddel, ha soha többé nem mozognál? Meg fogsz lepődni!

Egész nap ülsz az íróasztalod mellett, és otthon sincs ez másképp. Elképzelted már, mi lenne, ha soha többé nem sportolnál? Jól esik megmozgatni az edzőteremben az izmaidat, de még jobb, ha esténként elnyújtózhatsz a kanapé előtt? Mi lenne, ha engednél a késztetésnek és minden nap utóbbit választanád?

Az elején a tested felismeri a lazsálást és igyekszik alkalmazkodni az új, mozgásszegény életmódodhoz. Ha csak ülsz-fekszel egész idő alatt, a testednek nem kell erőt kifejtenie bizonyos mozgásodhoz, az izmaid elgyengülnek, te pedig szép lassan szó szerint beleolvadnál a bútorokba.

unicafe.hu-az-emberi-test-az-izomredszer-001

Később tovább tunyul a tested: elveszítik a kötőszövetek a rugalmasságukat, és már egyre nagyobb kín lesz, hogy meg tudd érinteni a bokádat, bekötni a cipődet. A kezed szép lassan már nem tudod keresztezni a hátad mögött, stb. És természetesen csak hízol, és hízol.

 

Szív-, cukor- és egyéb betegségek

 

Ez eddig úgy hangzik, mint egy esztétikai probléma, de sokkal több annál. a mozgásszegényéletmód, az izmok elhanyagolása és a túlsúly súlyos szívproblémákhoz vezet. A szíved is egy izom, és ha állandóan csak lájtos üzemmódban használod, eltunyul és egyre kevesebben pumpálja a vért a testedben.

 

Súlyos harcok árán jutsz csak fel a lépcsőn, már egy hosszabb sétában is elfáradsz, és folyamatosan levegőért küzdesz. Megjelennek a visszerek és a hajszálerek a lábszáron, az arcod folyamatosan kipirul, mert ahogy a szív gyengébben működök, a vérnyomás megemelkedik. Megnő a szívroham és a stroke kockázata.

 

A hízás következtében az ülőmunkát végzők körében nagy valószínűséggel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség (A vércukorszint azonnal reagál a mozgás megvonására), és a csontsűrűség is csökken.
Az ízületi gyulladás megjelenése is sokkal valószínűbb, mint azoknál, akik naponta mozognak.

 

Bármilyen furcsa, a mozgás vagy azzal járó tevékenység teljes hiánya minden valószínűség nélkül megölne. Ugye, te nem ezen az úton jársz?

Hozzászólások: