A TESTED BESZÉL HOZZÁD! HALLGASD MEG!

Modern életünkben egy furcsa paradoxonnal találkozhatunk: egyrészt roppantul testünkre fordítja a figyelmünket, másrészt pedig megakadályozza, hogy valóban odafigyeljünk a testünkre

Abszolút ideállá vált a fiatalos külső, ránctalan arcbőr, hófehér fogak, gyönyörű, dús haj, kirobbanó lendület, aktivitás, sportosság…nézzük csak meg a reklámokat.

 

Sokan ezért úgy gondolják, hogy rengeteg pozitív figyelmet fordítanak testükre: helyesen táplálkoznak, keményen sportolnak stb, mindeközben nem veszik figyelembe testük valódi üzeneteit.

 

Egészségünkkel kapcsolatban külső tekintélyeknek adtuk át az irányítást, és sokszor olyan dolgok elérésére kényszerítjük magunkat, amiről mások határoztak úgy, hogy jó nekünk.

 

Nem véletlen, hogy a különböző táplálkozási szakemberek egymásnak sokszor teljesen ellentmondó diétákkal és étrendi előírásokkal állnak elénk – aki keresett már információkat a helyes táplálkozásról az pontosan tudja miről beszélek.

 

Tudományos bizonyítékok és cáfolatok egész hadával találkozhatunk: délig csak gyümölcs- délig csak szénhidrát- délig csak fehérje; húst egyáltalán ne- hús szükséges; vajat- margarint- mangalicazsírt- olajat; teljes kiőrlésűt igen, lisztet egyáltalán, a rizs jó, a rizs borzalmas, gombát sosem, a gomba egészséges…..

 

Kinek van hát igaza?

Természetesen mindenkinek, és senkinek!

 

Az igazság az, hogy mindenki egyedi!!

 

Mindenkinek másra van szüksége, másképp működik optimálisan!

 

Sőt, még saját magunkra sem állíthatunk fel túlzottan merev és általánosan érvényes szabályokat, mert testünk szükségletei változhatnak ahogy idősödünk, de az évszakoktól, saját belső ciklusainktól és pillanatnyi állapotunktól is.

 

Ha végre felhagyunk azzal, hogy testünkre erőltessük a mások által kialakított szabályrendszereket, akkor egy idő múlva képesek leszünk fokozatosan ráhangolódni az általa küldött üzenetekre, és rájövünk, hogy testünk mindenféle szakembernél jobban tudja, hogy mikor mire van szükségünk.

 

Természetesen mindenki számára ajánlott az egészséges(ebb) életmódra való törekvés, de nagyon figyeljünk oda belső motivációnkra is!

 

Ha azért akarunk változtatni, mert félünk a betegségektől, az öregedés folyamataitól, akkor törekvésünk – legjobb esetben is – hatástalan lesz! Rosszabb esetben pedig félelmünk pont az ellenekézőjét fogja megteremteni, mint amit vártunk. Mit tehetünk tehát? Először is tudatosítsuk félelmünket, semmiképp se nyomjuk el!

Másodszor pedig meg kell tanulnunk meghallgatni a testünket. Ebben segít a következő gyakorlat:

Gyakorlat testünk üzeneteinek meghallásához

 

Kényelmes helyzetben – lehet álló, ülő, fekvő, csak kényelmes legyen – csukjuk be a szemünket és figyeljünk befelé. Kérdezzük meg a testünket, melyik része szeretné most a figyelmünket?

 

Kis idő múlva valamelyik testrészünk „jelez”. Lehet, hogy fájdalmat érzünk, bizsergést, nyomást, vagy egyszerűen csak beugrik: „a májam” vagy a „veséim”.

 

Koncentrálj az adott testrészre! Először is köszönd meg neki, hogy nap mint nap állhatatosan dolgozik érted. Lehet, hogy kellemetlenül érzed majd magad, bűntudatod lesz, hogy ennyire nem figyeltél rá oda eddig. Ha ezt érzed nyugodtan kérj bocsánatot a testrészedtől, és mond el, hogy most már tanultál a hibádból és ígérd meg neki, hogy ezentúl odafigyelsz rá!

 

Képzeld el, hogy testednek ez a része képes beszélni hozzád!

 

Kérdezd meg tőle, mire van szüksége?

 

Kérdezd meg tőle szeretne-e valamit mondani neked? Kérdezd meg mit tudsz tenni érte, hogy jobban érezze magát?

 

Lehet, hogy azonnal válaszol, lehet, hogy egy érzést fogsz érezni (pl hirtelen dühös vagy szomorú leszel), lehet, hogy emlékek, gondolatok, fantáziák törnek rád.

abd5e5018229de3ced134c448121c311aa6f113f

Az is előfordulhat, hogy később kapsz választ: hirtelen beugrik egy gondolat, esetleg álom formájában érkezik a válasz, vagy egyszer csak megkívánsz egy ételt, megakad a szemed egy gyógynövényen vagy táplálékkiegészítőn…a lehetőségek száma végtelen,csak figyelj oda.

 

Ha úgy érzed egyáltalán nem kapsz választ, nyugodtan ismételd meg a gyakorlatot többször is, előbb- utóbb sikerül majd a „kapcsolatfelvétel”.

 

Azt is megteheted, hogy naponta többször megállsz pár pillanatra és megkérdezed a tested hogyan érzi magát.

 

Lehet, hogy ez a módszer „macerásabb” és tovább tart, mint követni egy mások által ajánlott módszert vagy diétát, de mindenképpen megéri! Gyakorolj bátran! Kísérletezz!

 

A végeredmény az lesz, hogy azt fogod megadni a testednek, ami valóban jó neki és éltető energiával tölti fel; nem pedig azt, amiről azt gondolod, hogy jó neki!

Forrás: http://lelekmagazin.hu/a-tested-beszel-hozzad-halld-meg-az-uzenetet/
Hozzászólások: