Te hogy fogod a számitógép egeret? Ezeket jelenti..

csuklo_fajdalom_eger

A legtöbb ember munkájához elengedhetetlen a számítógép, így az egér egész napos használata. Bármennyire veszélytelennek és hasznosnak tűnik azonban ez a kis szerkezet, fontos tudni: ha nem figyelünk oda, milyen kéztartással kattintgatunk, akkor súlyos betegségekkel nézhetünk szembe.

 

Kicsi a bors, de erős

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez a kis szerkezet majdnem ugyanolyan káros lehet a kezünkre, mint a kemény fizikai munka. A mozdulatok ugyanis, amelyekre a kezünk rákényszerül munka közben, rendkívül természetellenesek, és megerőltetik a testünket.

 

Súlyos következmények

A gyakori egérhasználatból fakadó betegségek rohamosan terjedő típusa az úgynevezett egérkar-szindróma, amely annak ellenére, hogy hosszú ideig nem produkál tüneteket, erős fájdalmat okozhat a nyak, valamint a használatban lévő kéz csuklójánál és könyökénél.

A carpalis alagút-szindróma sem túl kellemes: lényege, hogy az ideg az őt körülvevő izmok és inak miatt állandó nyomásnak, terhelésnek van kitéve. A tünetek eleinte kimerülnek az ujjaink végén érezhető bizsergésben, zsibbadásban, később azonban a kéz és a csukló környékén egyre erősebb fájdalom jelentkezik, majd érzékelési zavar, gyengeség lép fel. Rosszabb esetben a hüvelykujj alatti izompárna sorvadása is előfordulhat.

A carpalis alagút-szindróma gyakran egy másik betegséghez, a Raynaud-szindrómához vezet, amely során keringészavar lép fel, és ennek következtében az egyik kéz 1-2 ujja rohamszerűen, fájdalmasan elfehéredik. A betegség kezelés nélkül folyamatosan súlyosbodik, érzészavar, duzzanat léphet fel, a végső szakaszban pedig az ujjbegyek sorvadása, majd egyes bőrterületek elhalása is bekövetkezhet.

Hogyan védjuk a kezeinket?

Bár a fent említett kórok hosszú idő alatt alakulnak ki, a legjobb, ha minél hamarabb megtanuljuk kivédeni őket. Ha lehet, próbáljuk meg helyettesíteni az egeret, de ha erre nincs mód,  akkor több dologra is fokozottan figyeljünk. A szerkezetet mindig a billentyűzet mellett, azzal egy magasságban tartsuk, és gépelés közben igyekezzünk megtámasztani a csuklónkat ? ne lógassuk, és ne is emeljük felfelé, lehetőleg vízszintesen legyen.

Hozzászólások: