Szörnyűség: kizárta az udvarra a fiát, és hagyta megfagyni

SZEKSZÁRD-SIMONTORNYA Különös emberölési ügy tárgyalása kezdődött pénteken a Szekszárdi Törvényszéken. A 75 éves simontornyai nő hagyta, hogy ittas és sérült fia tavaly december 12-én éjszaka megfagyjon az udvaron.

Megkezdődött pénteken a Szekszárdi Törvényszéken a büntetőpere annak a 75 éves simontornyai nőnek, aki hagyta, hogy ittas és sérülései miatt vérző fia tavaly december 12-én éjszaka megfagyjon az udvaron. A Tolna Megyei Főügyészség a három elemit végzett asszonyt mulasztással elkövetett emberöléssel vádolja.

A vádlottnak előző házasságából két gyermeke született, megözvegyülése után ismét férjhez ment. Azóta az ügyben szerepet játszó második férje is meghalt. A férfi házában együtt élt a házaspár és az asszony egyik fia, akivel kapcsolatban részben megélhetési nehézségek miatt, részben pedig azért voltak rendszeresek a veszekedések, mert a sértett kifogásolta az anyja főztjét. Nézeteltéréseik nem ritkán tettlegességig fajultak, rendőri intézkedésre is többször sor került.

235748_pinter4

 

A vádlott után tanúkat hallgatott meg a dr. Farkas László vezette büntetőtanács az emberölési ügy pénteki tárgyalásán (Fotó: Gottvald Károly)

Tavaly december 12-én a sértett a délutáni órákban már legalább közepesen ittas volt. A simontornyai házban 17 óra körül vacsorázni készülődött a család, majd amikor a vádlott étellel kínálta a sértettet, az ismét  kifogásolta a főztjét, melynek kapcsán heves szóváltás alakult ki közöttük. Idézhetetlen hangnemben veszekedtek. A férfi a vita hevében meglökte az anyját, aki nekiesett a gáztűzhelynek. Ezután a vádlott a keze ügyébe akadó, vízmerésre használt nyeles lábassal kétszer fejbe vágta a konyhaasztalt ököllel püfölő sértettet. A vádlott házastársa a kezében lévő és az étkezéshez használt 17 centi pengehosszúságú konyhakéssel megvágta a sértett kezét. A sértett, bár fej- és kézsérülései jelentős vérzéssel jártak, tovább csapkodta az asztalt, míg a vádlott házastársa kizavarta az udvarra, ahol fagypont alatt volt a hőmérséklet. A sértett később többször kopogott a konyhaajtón, és zörgetett a redőnyön, de nem engedték be.

A vádlott az éjszaka folyamán kétszer is kiment az udvarra, és az akkor még életjelet adó sértettnek nem segített, hogy visszajusson a házba, segítséget nem hívott. Hajnali 2 óra körül, amikor a vádlott újra kiment az udvarra, a földön fekvő sértett már mozdulatlan volt. Az asszony ekkor felébresztette a férjét, aki értesítette a mentőket, de a megérkező segítség már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Az 54 éves sértett halálát kihűlés okozta. A bíróság a továbbiakban tanúkat hallgatott meg, a következő tárgyaláson a szakértők kerülnek sorra.

Még soha nem telefonált, nem is tudja nyomkodni a készülék gombjait
A vádlott a bíróság előtt a határozottan kijelentette, hogy nem érzi bűnösnek magát, mert nem bántotta a fiát. Később azonban a korábbi vallomásaival egyezően elismerte, hogy fejbe verte, de csak egyszer. Arra a bírói kérdésre nem tudott válaszolni, hogy akkor miért volt a sértett fején két sérülés. Bár a szakértők szerint a vádlott intellektusa alacsony, indulatvezérelt személyiség, és szellemi leépülés jeleit mutatja, több ponton is úgy változtatta meg a vallomását, hogy az számára kedvezőbb legyen. A fiát, akit részeges ?vad zsivány?-nak nevezett és írt le, s többször is elmondta, hogy meg akarta fojtani. Ügyészi kérdésre kiderült, hogy míg a sértettnek volt munkája, a fizetését hazaadta. Korábbi vallomásaiban azt sem említette, hogy amikor a fia bezörgetett, kinyitotta az ablakot, és beszélt vele. Arról sem szólt korábban, hogy sapkát és pufajkát vitt ki az udvarra a fiának. Szerinte az egyik bejárati ajtó nem is volt bezárva. Védői kérdésre megerősítette, hogy még soha nem telefonált, nem is tudja nyomkodni a vezetékes telefon gombjait. Mindez arra a bírói kérdésre lett volna volt válasz, hogy miért is nem hívott segítséget.

Hozzászólások: