ORVOSOK LELEPLEZŐ NYÍLT LEVELE A KALCIUMRÓL: HAMIS BIZTONSÁGÉRZETE HALÁLHOZ IS VEZETHET!

Akik allergiával küzdenek mind tudják: ha véletlenül rovarcsípés, vagy allergén fogyasztásra kerülne sor véletlenül, ha van náluk kalcium nagy baj már nem lehet! Erre cáfolnak rá most orvosok és figyelmeztetnek: ne higgyünk ennek a mítosznak, mert akár az életünkbe is kerülhet!

orvos_doktor

 

A nyílt levelet Dr. Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász szakember tette közé a Facebook honlapján, ahol azt kéri a szakmabeliektől, csatlakozzanak a nyílt levélhez és juttassák el mindenkihez: az allergiás reakció kezelésében a kalcium hatástalan!

A nyílt levél:

A kalcium allergiában is hatástalan – halált is okozhat a hamis biztonságérzet

Hazánkban a kalciumot, főként annak ampullás változatát sokan javasolják, használják darázs/méhcsípés, allergia, viszketés, bőrkiütés, nátha, köhögés, torokgyulladás esetén is. Azonban ilyen esetekben a kalcium használata teljesen felesleges, fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, orvosi irányelvekben szóba sem kerül alkalmazása ilyen esetekben – a kalcium széleskörű használata hazánkban egy téves szokás. Mivel az említett betegségek legtöbbször spontán enyhülnek, az allergiás reakciók sokszor hullámzó lefolyásúak, így a javulást sokan tulajdoníthatják tévesen a bevett kalciumnak. A kalcium szedése például kalciumhiányos állapotokban, csontritkulás esetén indokolt.

A strandszezonban fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a kalcium nem az allergia gyógyszere, és darázs/méhcsípésben is teljesen hatástalan. Bár erről az orvostovábbképző konferenciákon is szó esik, de sajnos a modern információk lassan terjednek, és nem jutottak el még minden orvos kollégához. Ezért fordulhat elő sajnos egyes hazai betegellátó helyeken, hogy az akut allergiás reakcióval érkező betegnél a kalciumot izomba adott injekció formájában alkalmazzák. Ez a felesleges procedúra nem csak nagyon fájdalmas, de szövődményei is lehetnek – jelentős vérömleny vagy tályog is kialakulhat, amely sebészeti megoldást igényelhet. Azzal is találkozni, hogy a jószándékú szülő gyermekének allergiás vagy méhcsípést követő tartós panaszaira napokon át semmi mást nem használ, csak kalciumot – pedig a gyerek szenvedése hatásos szerrel időben enyhíthető lenne, ezért fontos megcáfolni a tévhiteket.

Kalcium enyhe allergia esetén sem jó – helyette antihisztamin kell

A rovarcsípés vagy allergia okozta tüneteket, viszketést és duzzanatot az antihisztaminok tudják enyhíteni, amik biztonságos, többnyire recept nélkül kapható allergiaellenes szerek, ezeket érdemes használni.

A kalciumba vetett alaptalan bizalom hamis biztonságérzetet ad, emiatt késhet a valóban hatásos gyógyszerek alkalmazása, amely súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. Mint a hírekből ismert, Kautzky Armand színésznél darázscsípés után életveszélyes allergiás reakció alakult ki. Sokakhoz hasonlóan ő is kalciumot vett be, de szerencsére végül időben orvoshoz fordult, így életét sikerült megmenteni. A színész az életmentő adrenalinos injekciót azóta is magánál hordja. 

Súlyos allergiás reakció esetén, amikor például egy rovarcsípés után gombócérzés, nyelési vagy légzési nehezítettség, rekedtség, ájulás, hasmenés vagy hányás jelentkezik, azonnal mentő vagy orvos hívása indokolt. Ha súlyos allergiás reakció lépett fel korábban, a kockázatfelmérésben jártas allergológus szakorvos felkeresése javasolt rizikófelmérés és felvilágosítás céljából, mivel magasabb kockázat esetén mindenképp ajánlott az életmentő adrenalinos injekció kiváltása. Ilyen esetekben allergológus dönthet az immunterápiáról, amely végleg megszüntetheti a rovarméreg-allergiát.

Alulírottak úgy gondoljuk, ideje, hogy a téves, elavult szokások kikopjanak a mindennapokból; a szokásokon és hagyományokon alapuló orvoslást a modern, bizonyítékon alapuló (evidence-based) nézetek váltsák fel, a betegek pedig kalcium helyett antihisztamint használjanak az allergiás tünetek enyhítésének céljából.”

A nyílt levélhez folyamatosan csatlakoznak az ország különböző területén dolgozó orvosok, mint például prof. dr. Zeher Margit klinikaigazgató, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke (immunológia és allergológia); dr. Zacher Gábor osztályvezető főorvos (sürgősségi orvostan, toxikológia) vagy prof. dr. Nékám Kristóf osztályvezető főorvos, a Magyar Allergia Szövetség elnöke (immunológia és allergológia) és dr. habil Réthy Lajos Attila főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Vezetőségi Tagja (allergológia-immunológia, gyermekgyógyászat)

Hozzászólások: