Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél hozzá mindjárt egy gramm kokaint is?

A legtöbb szülőnek most összerándul a szemöldöke és arra gondol, mikor is kapott a gyerek új okos telefont. Közben át is fut a fejükben a gondolat: Mi a baj azzal, ha a gyerekemnek megveszem a legmodernebb telefont? Hiszen én csak jót akarok neki!

A gyerekeknek tálcán kínáljuk az online világot, amit ők szórakoztatónak tartanak, csak éppen lelkileg és a legtöbb esetben szellemileg sem elég érettek hozzá. Amennyiben a szülő nincs résen, a gyereket egy szempillantás alatt elkápráztatja az online világ, amiből a számára nincs menekvés.

Az okostelefon komoly érzelmi függőséget okozhat, ráadásul a gyerekek a feléjük irányuló tartalom kavalkáddal se tudnak mit kezdeni. Az érzelmi világukat úgy tesszük tönkre, hogy észre sem vesszük, sőt jószándékkal vettük meg a legújabb telefont, hogy elfoglalja magát. A mai csemeték a virtuális világban nőnek fel és közben észre sem veszik, hogy létezik egy valóvilág is. Fel sem fogják, mi mindenről maradnak le. A szülők a legtöbb esetben nem is tudják, mit adnak a gyerek kezébe és ami még ennél is rosszabb, hogy sok esetben nem is felügyelik, mit is csinál a gyerek egész nap a virtuális világában.

Dr. Vekerdy Tamás kifejtette a véleményét, mit is gondol arról, hogy a mai gyerekek nagy része mobilfüggő, a válasz nagyon érdekes és egyben elgondolkodtató is:

“Egy angol tudományos közlemény azzal a meghökkentő címmel kezdődik: okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél hozzá mindjárt egy gramm kokaint is? Az agyfiziológiai vizsgálatok során ugyanis az derült ki, hogy az okostelefon olyan függőséget alakít ki, mint a kokain. Ez komoly fenyegetés. Megkerülni nehéz, de nekünk kell példát mutatnunk azzal, hogy felelősen is lehet használni. Amikor a nyolcvanas évek végén Nyugat-Németországban jártam, egy ötgyerekes családnál vendégeskedtem. Vasárnap ebédidőben ültünk az asztalnál, beszélgettünk, amikor a szomszéd szobában csörögni kezdett a telefon. Az ajtó nyitva volt, de senki meg se rezzent. A telefon újra csöngött, akkor sem állt föl senki. Miért? Mert a vasárnapi ebéd, a családi beszélgetés fontosabb volt. Kérdem én: ma hogyan használjuk a telefonunkat? Ismerjük a mértéket? Vagy állandóan előkapjuk, megnézzük, olvasgatunk és böngészünk?”

A teljes interjút IDE kattintva olvashatjuk el!

 

Hozzászólások: