New York Times: Magyarországot igazságtalan bírálatok érik

A tekintélyes amerikai napilapban Steve Hilton, David Cameron brit miniszterelnök magyar származású volt tanácsadója írt vendégkommentárt.

bevandorlok_hegyeshalom


Hilton szerint Washingtonnak erkölcsi felelőssége segíteni, az Egyesült Államok ugyanannyi menekültet kellene befogadnia, mint Európának: nem csupán ezreket, hanem százezreket.

?Az európai migrációs válságnak nemcsak a tüneteit kell kezelni, hanem komolyan és fenntartható módon fel kell lépni a szabad társadalmak megteremtése érdekében, amelyben az emberek meg akarnak maradni, és ahol piacgazdaság, tulajdonjog, jogállamiság, sajtószabadság, független bíróság és felelős demokratikus folyamatok vannak – írta Steve Hilton.

Hilton rámutatott, hogy ?finoman szólva igazságtalan Magyarországot elítélni a migránsokkal szembeni érzéketlen – sőt, rasszista – bánásmódért, amikor az elítélőnek messze nagyobb a felelőssége a válságért.?

?Igen, Amerika, rólad beszélek – tette hozzá a Ki a felelős a menekültekért? című írásában.

Hangsúlyozta: lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy milyen hatással van az amerikai külpolitika Európára.

Elutasította azt az amerikai szakértői véleményt, amely szerint a helyzetért ?nagyobbrészt Európa felelős?, és kitért rá, hogy Irak megszállása – amelyért jórészt Amerika tehető felelőssé – az instabilitás és a vetélkedés korszakát indította el a térségben, ahol államokat dönt össze és vallási konfliktusokat szít.

Emlékeztetett rá, hogy Szíriában, ahol az európai vezetőkkel szemben az Egyesült Államok nem akart beavatkozni az Aszad-rezsim ellen, ennek következtében elhúzódó polgárháború és egy olyan törvények nélküli terület alakult ki, amelyet kihasználnak az Iszlám Állam terrorszervezet ?beteg fanatikusai?, ami elüldözött emberek millióinak özönét eredményezte.
Hozzászólások: