A májad, a veséd és a beleid teljesen megújulnak! Ez a filléres zöldség a legjobb méregtelenítő

Elég ronda, sőt az íze is egyed a fekete reteknek, de hatása nagyon különleges, a benne rejlő hatóanyag pedig igazi köhögés elleni csodaszer, és ez még nem minden.

Nagyon olcsó és egész évben beszerezhető, talán csak a legnagyobb nyári melegben nem. Érdemes mindig venni belőle, mert erős gyógyhatása van.

1. Salaktalanít

A benne rejlő gyógyhatású anyagok miatt a máj testőre, mert segít, hogy a méreg- és salakanyagoktól könnyebben megszabaduljon a test. Jó hatással van az epére is, így az emésztés beindul. A fekete retek serkenti az étvágyat is, így aki nem kívánja az ételeket, egyen fekete retket. A magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélműködést, ezért a székrekedéstől szenvedők is kipróbálhatják a fekete retket.

2. Vesekő ellen

Ha valaki rendszeresen eszik a fekete retket, sokat tehet vele, hogy ne alakuljon ki a veséjében kövesedés. A mézes fekete retek kihajtja a vesekövet, de melléje ihatsz uborkából, vagy káposztából kinyert levet is. A fekete retek lé segít például a fáradékony tinédzsereknek, fiataloknak is a tanulásban.

3. Három jó recept

Mézes fekete retek: ez minden köhögés elleni szernél jobb. Pucoljunk meg egy fekete retket, vágjuk félbe, vékonyra vágjuk fel. Tegyük egy tálba, majd jó sok mézet csorgassunk rá. Hagyjuk állni egy napon át, ezután napi 3 alkalommal egy kanállal vegyünk be, amely nagyszerűen enyhíti a csúnya köhögést, de a növekedésproblémákkal küzdő gyerekeknek is remek kúra.

Retek lé: Tisztítsunk meg egy fej fekete retket, vágjuk fel kockákra, majd facsarjuk ki a levét egy gyümölcsprés segítségével. Melléje még préseljünk sárgarépát, zellert és petrezselymet, ezek levét keverjük össze a retek levével, és mindennap pár pohárral igyunk meg ebből az egészséges gyógyitalból. Jót tesz, azoknak, akik asztmában szenvednek, vagy az allergia nehezíti az életüket, vagy éppen az epéjük rakoncátlankodik.

Almaecetes retek: Pucoljuk meg a retket, vékonyra szeljük, sózzuk be kicsit, hagyjuk 10–20 percig pihenni, ekkora már egy kis levet is ereszt. Öntsünk rá olíva olajat és pár csepp almaecetet. Ízületi gyulladásra nagyon jó.

Hozzászólások: