Meglehet a parlagfű ellenszere: magyarok jöhettek rá a titokra!

Sikerült az áttörés a Kecskeméti Főiskolán: a saját fegyverével győzik le természetes módon a parlagfüvet – amire eddig nem volt lehetőség és példa!

A biológiai módszerrel működő parlagfű-mentesítéssel évek óta kísérleteznek a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán. Tavaly a Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén, idén pedig egy városi közterületen próbálták ki a saját fejlesztésű „bio-herbicid” hatékonyságát.

A kísérlet látványos eredményeket hozott. Minderről tegnap tájékoztatták a sajtót a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumnál, ahol „élesben” is bevetették a készítményt. A többéves kutatás eredményeként előállított természetes hatóanyag a parlagfű saját biológiai fegyverét fordítja önmaga ellen – mutatott rá dr. Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának docense, a kutatás vezetője. Mint kiemelte, a hatóanyag kevésbé mérgező a vegyszereknél, megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban.

Az önkormányzattal közösen kijelölt referenciaterületen be is mutatta, mi történik a parlagfűvel a bio-herbiciddel történő kezelés nyomán. A kísérleti terület első részét augusztus 11-én permetezték le, a második részét pedig tegnap, a sajtótájékoztatóval egybekötve. Az egy hete kezelt területen elszürkült, kiszáradóban lévő parlagfű volt látható, míg a másik területen vígan zöldellt a káros gyom. Fontos momentum a kezelés időzítése – mutatott rá dr. Pölös Endre. Permetezni közvetlenül a parlagfű virágzása előtt szükséges.

A készítmény többnyire szelektív (kevésbé veszélyes más növényekre), viszont egy másik invazív gyomnövény, a szintén tájidegen betyárkóró ellen is hatékony. Sipos László önkormányzati képviselő, városüzemeltetési tanácsnok a sajtótájékoztatón bejelentette: Kecskemét önkormányzata támogatói szerződést kötött parlagfű-mentesítés tárgyában a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karával. A támogatás mértéke 5 millió forint.

A főiskolán kidolgozott módszer környezetbarát, ezért kiválóan alkalmazható oktatási intézmények, lakótelepek vagy egyéb, a pollenallergia miatt kiemelten veszélyeztetett területeken.

A várossal kötött támogatói szerződésről Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Kertészeti Főiskolai Kar dékánja elmondta: a főiskola eme kiemelt kutatásának segítségével biztosítani tudják a vegyszermentes parlagfű-mentesítést a városban. Dr. Pölös Endre elmondta: a készítmény természetes hatóanyagai nem ártalmasak sem az emberre, sem a környezetre.

Sokba kerül a mentesítés

Kecskeméten mintegy kétmillió négyzetméteren kell megoldani közterületen a gyommentesítést. A város adatai szerint a teljes terület 20-30 százaléka szennyezett a parlagfűvel. Az önkormányzati büdzséből éves szinten 10-20 millió forint közötti összeget költenek a közterületek és külterületek parlagfű-mentesítésére.

Ne felejtsd el megosztani, ha szerinted is fontos hír!

Hozzászólások: