Itt van 6 titkos tényező, ami a hízásod hátterében állhat!

Egyre többet mutat alattad a mérleg, a nadrágjaid pedig már alig érnek össze? Érthető, hogy felbőszít a dolog ? főleg, ha egyébként hatékonynak tűnő lépéseket teszel a formád megőrzésének érdekében.

2015-09-23_083829

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás azonban nem mindenható: léteznek olyan, ritkábban számításba vett tényezők, amelyek keresztülhúzhatják a terveidet?A Men.hu összegyűjtött hat lehetséges okot, ami miatt gyorsan felszaladnak rád a pluszkilók.

Depresszió

Számos antidepresszáns gyógyszer okoz súlygyarapodást, általában 2-7 kg-nyit, s ez évről évre egyre látványosabbá válik ? mondja Dr. Robert J. Hedaya, az egyesült államokbeli Georgetowni Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. Amennyiben nem szedsz ilyen készítményt, pusztán a lehangoltság is előidézheti a hízást. Egy 2010-es tanulmányban, ami az American Journal of Public Health című szakfolyóiratban jelent meg, feketén-fehéren szerepel: a magányos és szomorú emberek gyorsabban terebélyesednek, mint az elégedettek.

Gyógyszerek

Nemcsak a depresszió elleni készítmények okozhatnak hízást, hanem a hormonterápiás szerek, a szívműködésre szedett béta-blokkolók, a vérnyomás-szabályozók, az izom-összehúzódást gátló gyógyszerek, a szteroidok, az ízületi gyulladásra szedett bogyók, egyes rákellenes vegyületek, sőt még a migrénre vagy a gyomorégésre szedett dolgok is.
?Amikor egy páciensem súlygyarapodásra panaszkodik, először mindig végigböngészem a gyógyszereit? ? fogalmaz Dr. Steven D. Wittlin, a New York állambeli Rochesteri Egyetem szakértője.

Renyhe bélműködés

A túlzottan lassú bélmozgás nemcsak kellemetlen hasi érzetet eredményez, hanem sajnos pluszkilók felhalmozódásához is vezethet. Dr. Hedaya szerint az a legideálisabb, ha étkezés után körülbelül egy órával vécére kell menned, de már napi egy rendszeres ürítés is sikert jelent. A nem megfelelő folyadékpótlás, bizonyos gyógyszerek szedése, a rostszegény étrend és a bélflóra felborulása azonban a mosdólátogatások ritkulásával járhat ? márpedig a lassú anyagcsere a hízás egyik leggyakoribb kiváltó tényezője.

Tápanyaghiány

D-vitamin, magnézium, vas ? jól jegyezd meg ezt a hármat, mert hiányuk gyengíti az immunrendszered, lehúzza az energiaszinted, ráadásul úgy megváltoztatja az anyagcserédet, hogy nehezedre eshet betartani az egészséges életmódra vonatkozó tippeket. ?Az alacsony energiaszintet koffeinnel, édességgel és egyszerű szénhidrátokkal akarod pótolni tőle, vagy éppen túl hamar elfáradsz edzés közben? ? magyarázza Dr. Hedaya, aki orvosi konzultáció mellett akár táplálék-kiegészítők szedését is javasolja a probléma elhárítására.

Az idő múlása

Oké, ezzel nyilván nem veheted fel a versenyt? Nincs az az életmódtanács, ami kapásból lefarag a korodból jó néhány évet. Ha viszont már fiatalon határozott lépéseket teszel az egészséged megőrzésének érdekében, esélyt adsz magadnak arra, hogy akár hatvanon túl is fitt maradj. Az anyagcsere lassulása, illetve a testalkat változása bizonyos keretek között természetes folyamat ? de semmiképpen sem garantálja, hogy Mikulást megszégyenítő pocakkal kell pompáznod a negyedik iksz betöltése után! ?Kevesebb kalória és több mozgás szükséges? ? foglalja össze a lényeget Dr. Dominique Fradin-Read, a kaliforniai Loma Linda Orvosi Iskola professzora.

Mozgás-szervrendszeri bajok

?Bizonyos izom- és csontrendszeri kórképek, úgymint a sarokfájdalom gyakori okát jelentő plantar fascitis, vagy a boka-, a térd-, és a csípőgondok közvetett módon súlygyarapodáshoz vezethetnek, hiszen akadályoznak a mozgásban? ? magyarázza Dr. Donald Bohay, az Amerikai Ortopédiai Társaság munkatársa.
Ne habozz tehát orvoshoz fordulni, ha úgy érzed, nem stimmel valami. Nyugi, minden problémához létezik megfelelő edzésterv, amivel az érintett részt nem terheled káros mértékben, ráadásul az aktivitásodat is megőrizheted!

Hozzászólások: