Másnaposság ellen?

Félreértések elkerülése végett ennek a cikknek egyáltalán nem célja a mértéktelen és/vagy gyakori alkoholfogyasztásra való buzdítás, ám egy-egy céges buli, vagy születésnap alkalmával, amikor az ember nem tudja elkerülni, hogy ne koccintson párat, jól jöhet az alábbi néhány jó tanács.

Useful-Tips-to-Fight-the-Dreaded-Hangover-2

Kerülje a diétás üdítőket (illetve a szénsavas üdítőket általában)
A szénsav amúgy is az emberi szervezet esküdt ellensége, ám a manapság divatos diétás, vagyis cukormentes üdítők rontják a helyzetet egy-egy alkoholizálással eltöltött este során. A cukor ugyanis egyfajta akadályt képez az alkohol számára a gyomorban, így az nem rögtön a hasfalat kezdi el lebontani.

Azt sokan tapasztalati úton tudják, hogy a szénsavas italok elősegítik a mámoros állapotot, ám azt nem hogy miért. Ennek oka, hogy a szénsav elernyeszti a záróizmot a gyomor és a vékonybél között, így az alkohol gyorsabban felszívódik, így könnyebben jut be a véráramba is.

Előtte, utána, és alatta is igyon vizet
Ha tudja, hogy az este valószínűleg görbére fog sikerülni, már napközben gondoskodjon a megfelelő hidratálásból, hogy az alkoholnak legyen esélye miből elvonni a vizet. Ha már megvan a baj, próbálja ki, hogy belecsavar egy fél citromot a vizébe, garantáltan felfrissül majd!

Egyen!
A teli gyomor gátolja az alkohol gyors felszívódását, így szervezetének van ideje megemészteni a bevitt szeszt. Ebbe beletartozhatnak a gyümölcsök, turmixok, levesek, vagy bármilyen magas cukortartalmú, lédús ételek. Lényeg, hogy a vércukor szintje magasabban legyen a megszokottnál!

Ne dohányozzon!
Bár nem tudjuk pontosan miért, személyes és a Brown Egyetem kutatóinak megfigyelései szerint is, minden egyes, az alkohol mellé elfogyasztott szál cigaretta emeli a másnaposság kockázatát illetve intenzitását.

Legyen körültekintő
Dr. Robert Swift és Dr. Dena Davidson közös kutatásai alapján rájöttek, hogy a tisztább párlatok, melyeknek a színük is világosabb, másnaposság szempontjából kevésbé veszélyesek, mint a testesebb, sötétebb színű italok.

Mozogjon!
Egy szórakozóhelyen a legkézenfekvőbb erre, ha jól kitáncolja magát. Az ezáltal előidézett izzadással az alkohol is távozik szervezetéből, amiért másnap igen hálás lesz?!

Hozzászólások: