HA EZT A JELZÉST LÁTOD A SERPENYŐDÖN, AZONNAL HAJÍTSD KI!

Nemcsak az ételeinkben lévő vegyületek lehetnek veszélyesek egészségünkre, hanem konyhai felszerelésünk is. Akinek van olyan edénye, teflonja vagy sütőlapja, aminek csomagolásán a PFAS felirat szerepel, állítólag jól teszi, ha most azonnal megszabadul tőle.

200 kutató írta alá a madridi nyilatkozatot amely a háztartásokban egyre gyarapodó mennyiségű poli- és perfluoroalkil vegyületek (PFAS)veszélyeire figyelmeztet.
A PFAS vegyületeket a leggyakrabban ételfőző és -tároló fémfelületek gyártásához használják, egyebek mellett a gyorséttermi csomagolópapíroknál vagy az étel megégését és leragadását megakadályozó tapadásmentes edénybevonatok előállításához.
if-you-have-pans-with-this-sign-on-them-throw-them-right-away-since-they-can-be-very-harmful

Állakísérletek során során kiderült, hogy egyes PFAS-vegyületek májmérgezést okozhatnak,meggyengíthetik az anyagcsere-folyamatokat, valamint az immun- és endokrin rendszerek működését is

A Johns Hopkins University korábbi kutatásai azt is megerősítették, hogy ezen anyagok daganatokat okozhatnak, mivel a magzatok már az anyaméhben is ki vannak téve ezek veszélyeinek. A méreganyagok nemcsak az ételbe kerülnek bele, hanem hőhatásnak kitéve könnyen terjednek a levegőben, a talajban, illetve az ivóvízben is, így gyakorlatilag a teljes bioszférát veszélyeztetik.

Hozzászólások: