HA EZT ELOLVASOD, TÖBBÉ SOHA NEM FOGSZ ESTE 11 UTÁN ÁGYBA BÚJNI!

Hányszor halljuk, hogy valaki arra panaszkodik, hogy rosszul aludt az éjszaka. Az álmatlanság manapság népbetegséggé nőtte ki magát, rengeteg ember ébred fáradtan, forgolódik egész éjszaka ébren vagy nyúl különböző altató és nyugtató szerek után.

Sokféle elmélet születik azzal kapcsolatban, hogy mi a nyugodt és pihentető alvás titka. Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hány órakor megyünk aludni. A kutatók szerint nagyon fontos, hogy legkésőbb negyed órával éjfél előtt hajtsuk álomra a fejünk. Ez az elmélet azonban még nem feltétlenül nyújt hatékony és végleges megoldást.

Egy Androidos alkalmazás segítségével felmérést készítettek, melyből arra a következtetésre jutottak, hogy a legegészségesebb – ahogy nagyanyáink is csinálták régen – az, ha este 11 előtt már alszunk.

Felmerül a kérdés, hogy sokszor miért ébredünk sokkal fáradtabban, mint, amikor lefeküdtünk, és miért tűnik úgy, mintha még híztunk is volna az éjszaka folyamán.

A tesztben résztvevő emberek átlagban 11.23-kor mentek lefeküdni. Azok, akik normálisnak mondható testsúllyal rendelkeztek 21.30 körül feküdtek le, és 220 kalóriát égettek. Az elhízottabb egyéneknél azt is megfigyelték, hogy többségük éjjel 2 óra után tért csak nyugovóra.

Mivel magyarázható ez? Van, aki több kalóriát éget alvás közben?

Dr. Kristin Aschbacher pszichológus szerint, azok, akik időben lefeküdtek, vagyis 19-23 óra között, táplálkozásuk is sokkal egészségesebb volt. Étrendjükben dominált a sok zöldség, gyümölcs, sovány hús, és zsírszegényebb tejtermékek.

A későn fekvő, rosszul alvó emberek egészségtelenebbül étkeznek, több alkoholt, zsíros, feldolgozott élelmiszert fogyasztanak. Éjszaka megemelkedik az emésztésért és a testsúlyért felelős gerlin és leptin hormon szintje, és ez is közrejátszik abban, hogy, ha nem alszunk elegendőt, akkor többet fogunk enni. Az alvászavaros embereknél felborul az energia egyensúlya, és ezzel magyarázható az, hogy könnyebben elhíznak.

Tehát, az egészségünk, és szépségünk érdekében a legjobb a minőségi és mennyiségi alvás.

Hozzászólások: