HA EZ A PROBLÉMÁD, SAJNOS LE KELL MONDANOD A PAPRIKÁRÓL, PARADICSOMRÓL, KRUMPLIRÓL ÉS PADLIZSÁNRÓL

A burgonyafélék családjába több mint 2000 faj tartozik, ezek között sok rendkívül népszerű és egészséges zöldség. Ezek közé tartozik a paradicsom, a burgonya, minden típusú paprika és a padlizsán is. Nem burgonyaféle, de tartalmaz egy hasonló, gyulladást okozó alkaloidot az áfonya, a Goji bogyó is.

a12-624x327

A burgonyafélék egy szolanin nevű alkaloida miatt sajnos erősíthetik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a vegyi anyag irritálja a gyomor-bél traktust. Amikor felszívódik a véráramba, ez okozhatja a oxigénszállító vörösvérsejtek pusztulását. A szolanin ismert, aceytlcholinesterase inhibitor – ami köznyelvre lefordítva annyit jelent, hogy megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter (ACh) lebomlását, ezért idegességet, feszült lelkiállapotot okozhat.

A szolanin nem bomlik le a főzés során, ezért a burgonyafélék megfőzve is károsak azok számára, akik érzékenyek a szolaninra.

eggplant-318195_12801

Az egyik fő probléma , amit a szolaninnal hoznak összefüggésbe, a reuma. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ízületi gyulladás gyakran csak téves diagnózis olyan személyeknél, akik valójában a burgonyafélék fogyasztására érzékenyek. Ezek úgy tűnik, befolyásolják a kalcium anyagcseréjét. Bár még nem értjük, hogyan, ma már az orvosok is javasolják, hogy mindenféle ízületi, reumás, mozgás szervi gyulladásos panasz esetén, a betegek kerüljék a burgonyafélék fogyasztását, és nézzék meg, tapasztalnak-e javulást. Egy kutatás során a betegek fájdalmai 3 hónap alatt elmúltak, miután lemondtak a krumpliról, paprikafélékről és a színes bogyós gyümölcsökről. Senki nem állítja, hogy ezek egészségtelenek, de ízületi gyulladásos betegeknek nem javasoltak.

Hozzászólások: