VAN EGY OKA ANNAK, HOGY EGYES EMBEREKET JOBBAN CSÍPNEK A SZÚNYOGOK, MÁSOKAT MEG NEM – ÍME A VÁLASZ RÁ!

Bizonyos emberek hihetetlenül pechesek, hiszen nem telik úgy el nyári este, hogy agyon ne csípnék őket a szúnyogok. Hiába a szúnyogriasztó szer, a mindent takaró ruha, és még számos óvintézkedés, a szúnyogok, akit szeretnek, azon úgyis megtalálják a legalkalmasabb helyet. De miért van az, hogy bizonyos embereket csípnek, másokat pedig nem annyira, vagy egyáltalán?

Számtalan kutatás eredményeképpen arra a következtetésre jutottak, hogy a válasz nagyon összetett. A szúnyogok ugyanis több érzékszervüket használják, amikor kiválasztják az alanyt. Fontos nekik, hogy milyen az illető szaga, testhőmérséklete, és íze.

A bőrünk szagából képesek feltérképezni testünk bacilus készletét.De fontos számukra az is, hogy milyen a testhőmérsékletünk. Amikor rárepülnek a karunkra, lábunkra előbb “megízlelnek”, és, ha elvárásaiknak megfelelünk, akkor vért szívnak belőlünk. Olyan is akad, amelyik ránk száll, és egyszerűen továbbáll, ennek az egyének valószínű nem tetszettünk.

Egy másik nagyon fontos dolog, ami vonzza a szúnyogokat az az emberek által kilélegzett szén-dioxid. Ilyen szempontból a legideálisabb áldozat egy kismama, egy gyors anyagcseréjű vagy egy nagyobb testű ember lehet. Azonban a szúnyogok imádják a kocogás közben keletkező tejsavat, az acetonos leheletet, de az ösztrogéneket is.

Egyszóval a szúnyogok érdekődése ezerféle, és az biztos, hogy akit szeretnek, azért bolondulásig rajonganak.

Hozzászólások: