Ezért szédülsz és fáj a nyakad!

A nyaki porckorongoknál, csigolyáknál történő elváltozások okai között lehet az öröklési hajlam, a mozgásszegény, ülő életmód, de a spondilózis az öregedés velejárója is.

82178_szpondilozis

Jó tudni, hogy a gerincoszlop nemcsak a fejet tartja, hanem egyfajta védőkábelként is funkcionál, óvva a belsejében végigfutó idegpályákat. A nyaki gerincoszlopot alkotó csigolyák elmeszesedése jelenti a spondilózist, ami sokszor a helytelen ülésmód miatt alakul ki, főként akik számítógép előtt dolgoznak, és nyakuk folyamatosan enyhén előre van dőlve.
Ha sokáig ebben a pozícióban maradunk, akkor a megnövekedett nyomás hatására megindul a meszesedés, és itt nem áll meg, hanem tovább halad a vállak irányába.
Az idősek is kifejezetten érintettek, mivelaz öregedés hatására is gyakran elmeszesednek a nyaki csigolyák, de helyes testtartással, gyógytornával megelőzhető, illetve késleltethető a rendellenesség.
A SPONDILÓZIS TOVÁBBI OKAI:
nyaki sérülések
elhízás
csontritkulás
orvosi műtétet ezen a területen
genetikai hajlam
súlyos ízületi gyulladás
A SPONDILÓZIS TÜNETEI:
A betegség leggyakrabban tünetmentes, de azért van némi jel, ami a spondilózis kialakulására utal, mint például:
fájdalom a nyak körül
gyakori zsibbadás a vállakban
fejfájás, migrén
a nyaki izmok gyakori összehúzódása, mikor jobbra-balra fordítjuk a fejünket
ha merevedett nyakkal ébredünk
szédülés, ha hirtelen a mennyezetre nézünk
ha bizonyos zajokat, zörejeket hallunk
A spondilózist szakember állapíthatja meg, egy sor elvégzett vizsgálat alapján. Ha nem súlyos a helyzet, akkor gyógytornával némiképp kezelhető az elváltozás, csak a legsúlyosabb esetekben van szükség sebészeti beavatkozásra, de a kezelést illetően mindenképp orvos által javasolt gyógymódokat szabad alkalmazni.
Hozzászólások: