Ezért orvosság náthára, torokfájásra a tyúkhúsleves!

Hogy mi van a jó tyúkhúslevesben, aligha kell részletezni. De hogy a hozzávalók szinte mindegyike miért hasznos a megfázás ellen – ez több mint érdekes.

Ki ne emlékezne gyerekkorából: megfázott unokájának a nagyi azon nyomban tyúkhúslevest főzött, s azt itatta vele naphosszat. Hogy miért, azt talán ő sem tudta. Csak egyben volt biztos: gyermekkorában ő is ezt itta, s lám, meggyógyult mindahányszor. Lássuk részletesen, mely hozzávalóinak köszönhetően gyógyít egy tál gyöngyöző, gőzölgő húsleves.

A zöldségek, pl. snidling, petrezselyem, zeller, karalábé illóolajai megnyugtatják a bedugult orr nyálkahártyáját. Fontos szerep jut ebben a sárgarépa A-vitamin-tartalmának is.

A hagyma

kéntartalma pusztítja a baktériumokat, de legalábbis megakadályozza a szaporodásukat.

A baromfihús

magas fehérjetartalma szintén nyugtatólag hat a begyulladt nyálkahártyára. A csirkehús nagy mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz: vasat, cinket, magnéziumot, káliumot és nátriumot. Ezek külön-külön és együtt is elősegítik, hogy a vese megfelelően ellássa méregtelenítő funkcióját.

nem csak arra szolgál, hogy megpuhítsa a hozzávalókat. A sok folyadék, hát ha még forró és gőzölgő is, a beteg folyamatos izzadásához nélkülözhetetlen.

A tyúkhúsleves – végezetül – azért is hasznos a beteg számára, mert zsírszegény, könnyen emészthető. Ezáltal tápanyagait még a legyengült szervezet is könnyen beépíti, feldolgozza.

Hozzászólások: