EZÉRT ALSZANAK DOBOZBAN A FINN CSECSEMŐK!

Finn­or­szág­ban tel­je­sen nor­má­lis, hogy az új­szü­löt­tek első al­vó­he­lye egy egy­szerű kar­ton­do­boz. A do­bozt egyéb­ként ál­lami tá­mo­ga­tás­ként kap­ják az új­don­sült szü­lők, per­sze nem üre­sen. Min­den benne van, amire egy új­szü­lött­nek az első he­tek­ben szük­sége lehet.

A finn állam az 1930-as évek óta ad ajándékba babakellékekkel – apró matraccal, hálózsákkal, babaruhákkal, kozmetikumokkal és egyéb használati tárgyakkal – megtöltött kartondobozt a kismamáknak. Legalábbis azoknak, akik a terhességük első négy hónapjában megjelennek az orvosnál. Az eredeti cél a csecsemőhalandóság csökkentése volt, és a 30-as években elsősorban a hátrányos helyzetűeket célozták vele, de ma már minden orvoshoz járó kismamának jár ez a juttatás. Persze választhatják a pénzbeli segítséget is, ám a babát várók 95 százaléka a dobozt választja, mivel a benne levő tárgyak értéke sokkal több, mint a segély 140 eurós összege.

A finn állam egyébként elérte a célját, ma itt a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság. Az elmúlt évtizedekben persze sokat változott a csomag tartalma: volt, amikor babaruhák helyett anyagot adtak a kismamáknak, amiből ők maguk varrhatták meg a ruhácskákat. Később elérkezett a kész babaruhák és az eldobható pelenkák korszaka, legutóbb pedig a cumisüveg és a tápszer került ki a dobozból, hogy a mamák szoptassanak.

A doboz dizájnja is változott az évek során, egyvalami azonban megmaradt: a kartondoboz, a beleillő matraccal és ágyneművel az újszülött első alvóhelyéül szolgál.

Hozzászólások: