Ezeket tudnod kell a szakításról és arról, ami utána lesz

Nehéz lezárni egy kapcsolatot, méghozzá úgy, hogy az egyik félnek se fájjon, de meg lehet próbálni?

A szakítás

Ez egy nagyon kényes szituáció. Főleg akkor, ha nem néhány napos, hanem akár több éves kapcsolatot zárunk le. Jellemzően ritka az olyan szakítás, amikor higgadtan tudjuk kezelni a helyzetet, de azért próbálkozzunk vele. Ez az aktus fájdalmas, még akkor is, ha mi kezdeményezzük az elválást. Bár tény, hogy a másik fél sem vak, ő is látja, érzi, hogy valami megváltozott.

Ettől függetlenül, ha nem akarja, akkor nem veszi tudomásul, így igen is mellbevágó élmény lehet. A velünk szakítanak természetesen ugyanez a helyzet. Az első döbbenet után általában kiabálás, düh, és harag tódul fel az emberben. Enne is ki kell jönnie, de az acsarkodásnak is van egy határa, hiszen értelme nincs. Ezt a felindult helyzetben belátni szinte lehetetlen, de később rossz emlék lesz, hogy egy szép kapcsolatot ennyire rondán tudtunk csak lezárni. Az esetek döntő többségében nem sikerül nagyon jó kapcsolatot fenntartani, tehát nem lesztek barátok, de ettől még nem kell, hogy ellenségek legyetek.

753x440

Az első hetek

A férfiak számára a kezdeti düh mámorba csap át. Ez egy érdekes reakció, hiszen tulajdonképpen a sértettségüket és a fájdalmukat palástolják. Ilyenkor vadászni indulnak, és elcsábítják az első olyan nőt, aki egy kacérabb mosolyt küld feléjük. Sőt, akár többet is, csak hogy bizonyítani tudják maguknak, hogy igen is sokat érnek. Ezzel nincs is semmi baj, de a mámort a letargia fogja követni.

Néhány nappal, esetleg héttel a szakítás után, főleg, ha hosszabb kapcsolatról volt szó, a férfiak összeomlanak. A másik hiánya, és az önmarcangolás ilyenkor jelentkeznek. Sajnos ezen is ?csak? túl kell lenni, nem lehet mást tenni vele. Annak a kérdésnek a feszegetése, hogy ki volt a hibás, nem igazán kifizetődő. Ezt egyrészt ilyen távolságból még nem lehet megmondani, másrészt nem feltétlenül akarunk bármit is újrakezdeni. Pedig ez is nagyon sok esetben felötlik az emberben: újrakezdés. Alapvetően azt szokták mondani, hogy felmelegítve csak a káposzta jó, de ez sem feltétlenül igaz.

szakitas-torott-sziv

Újrakezdés?

Egy exszel felmelegíteni egy kapcsolatot a legtöbb esetben nem jó ötlet. Sajnos ilyenkor a magánytól való félelem, vagy a szép emlékek azok, amik újra egymás karjaiba sodornak minket. Ettől azonban az, vagy azok a dolgok, amik a szakításhoz vezettek, nem fognak megváltozni. A felmelegített kapcsolatnak csak abban az esetben van értelme, ha a szakítást kiváltó tényezőket ki tudjuk iktatni. Ez sokszor komoly változásokkal, és lemondásokkal jár, így gondoljuk az is végig, hogy meg akarjuk-e tenni.

Mert ha már túl vagyunk rajta, és újra együtt vagyunk régi párunkkal, akkor is ott lebeg felettünk Damoklész kardja: vajon később a másikat fogjuk-e hibáztatni azért, mert lemondtunk számunkra fontos dolgokról? Mert ha végül így lesz, akkor annak újra szakítás lesz a vége, ám ekkor már szinte biztosan komoly lelki sebekkel is gyarapodni fogunk.

A szakítás sohasem egyszerű, de ettől még nem kell, hogy üvöltözős, fejvesztős procedúra legyen. Ha mást nem is, annyit megtehetsz, hogy te megőrzöd a nyugalmadat, és ezáltal persze a méltóságodat is.

Hozzászólások: