3 tévhit, amit főzéskor követünk el

A főzéssel kapcsolatos szokások és hagyományok anyáról leányra szállnak, de sokszor ezzel együtt a tévhiteket is örököljük. Nem is tudjuk már, hogy miért kell a vízbe sót tenni, amikor a virslit főzzük, talán azért, hogy ne repedjen el. A sót mindig beletesszük, és a virsli mégis elreped…

14520587485952_34475288401037_db

 

Nézzünk 3 tévhitet, melyet igen, szoktunk főzéskor alkalmazni

Főzéskor a tésztához adagolt olaj megakadályozza, hogy az összeragadjon

Legtöbben így cselekedünk, a tészta vizéhez, amikor már kezd főni ez csepp olajat adagolunk, ám a tészta így is legtöbb esetben ragacsos lesz. Miért? Az olaj nem tud összekeveredni, feloldódni a vízben, így gyakorlatilag semmit nem csinál a lábasban. Az olajat leginkább nem a vízhez kell adagolni, hanem leszűrés után. Előbb öblítsük le egy kevés hideg vízzel, majd mikor jól elcsepegett a fölösleges víz, egy-két csepp olajat adjunk a lábasban levő tésztához.

Az alkohol elpárolog főzés vagy sütés közben

Leginkább húsokhoz szoktunk használni alkoholt, és közben persze szentül meg vagyunk győződve róla, hogy alkohol teljesen elpárolog, így kisgyerekeknek és gyógyszert szedőknek is adhatjuk. Az elképzelés téves, ugyanis az alkohol nem párolog el teljesen, egy kevés marad benne. Ha forrásban levő folyadékhoz adagolunk alkoholt, és az ételt levesszük a tűzről, akkor kb. 85% alkohol marad vissza.

Inkább ne mossuk meg a gombát, mert túl sok vizet szív magába

Tény, hogy, ha beáztatjuk a gombát egy tálba, akkor sok vizet fog magába szívni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell megmosni. Gyorsan folyó víz alatt mossuk meg, majd egyenként itassuk fel papírtörlővel.

Hozzászólások:

One thought on “3 tévhit, amit főzéskor követünk el”

Comments are closed.