DÉDNAGYMAMA LEVELES VAJAS TÉSZTA RECEPTJE!

A tészta ami mindig sikert arat! Csak egyszer kell megtanulni a tökéletes receptet és utána készülhetnek az álomfincsi sütik!

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 300 g vaj
  • fél citrom leve, vagy kanál ecet
  • 3 kanál fehérbor
  • víz

Elkészítése:

A leveles vajas tészták készítése homlokegyenest különbözik a kelt tészták készítésétől. A kelt tésztákat meleg helyen kell összeállani és a legkisebb huzattól is féltve kell óvni. Ezzel szemben a leveles vajas tészta készítéséhez feltétlenül hűvös helyre van szükségünk és még attól is óvakodnunk kell, hogy a tésztához meleg kezünkkel nyúljunk hozzá. Lehetőleg mindent a nyújtófával intézzünk el. Ne lisztezzük a tésztát feleslegesen, de ha ez elkerülhetetlen nyeles kefével, vagy puha ecsettel állandóan seperjük le róla a lisztet. Hajtogatás után pihentessük a tésztát hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben és csak akkor nyújtsuk ki ha a tészta a hidegben megkeményedett. A vajastésztát rendszerint egyenlő súlyú lisztből és vajból készítjük. Mind a lisztből mind a vajból vegyünk el egy tized részt és azt dolgozzuk össze a másikkal. Ha tehát a leveles vajas tésztát 300 g lisztből és 300 g vajból készítjük, a lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a vajba, a vajból elvett 30 g-t pedig elmorzsoljuk a liszttel. Most pedig lássunk neki a vajas tészta elkészítésének.

300 g lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a 300 g vajba, amelyből előzőleg szintén elvettünk 30 g-t. A lisztet jól eldolgozzuk a vajjal, és lapos kockákat formálunk belőle, amelyet hideg helyre teszünk pihenni. A 30 g vajat elmorzsoljuk a liszttel és fél citrom levével, vagy 1 evőkanál ecettel, 3 kanál fehérborral, továbbá megfelelő mennyiségű vízzel keményebb rétestésztát gyúrunk belőle, amelyet addig dolgozunk, közben a deszkához csapkodva, amíg teljesen sima és selymes fényű lesz. Ezt a tésztát is pihentetjük hűvös helyen 20-30 percig. Akkor a tésztát gyúródeszkán négyzet alakúra kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajkockát és a tésztát előbb alulról felfele, azután felülről lefelé, majd jobbról balra és balról jobbra ráhajtjuk, ügyelvén arra, hogy a tészta lisztes ne legyen. Innen kezdve már csak egyetlen tésztával van dolgunk. A tésztába csomagolt vajat ugyanis már egy tésztának tekintjük. Ezt a nyújtófával előbb laposra ütögetjük, majd kb 40 cm hosszú és 25 cm széles téglalapot nyújtunk belőle. A téglalap egyik harmadát ráhajtjuk, a középső harmadra és erre a harmadik harmadot úgy hajtjuk rá, hogy a másik kettőt teljesen eltakarja, 20 percnyi pihentetés után ugyanolyan téglalapot nyújtunk belőle, mint az előbb, csakhogy most úgy hajtjuk össze, hogy a két széle a közepén találkozzék, azután a tésztát a találkozási vonal mentén úgy hajtjuk össze mint egy könyvet. Még kétszer hajtogatjuk ugyanígy, a  20 perces pihentetés szigorú betartásával. A tésztát az utolsó hajtogatás után megint 20 percig pihentetjük és felhasználás előtt 2-3 mm vastagra kinyújtva nagyon forró sütőben megsütjük. Sütés előtt tojással is megkenhetjük, azonban vigyázzunk, hogy a tojás a tészta oldalán le ne csorogjon, mert akkor nem levelezik.

Hozzászólások: