Cseh belügyminiszter: “Nem hagyhatjuk magára Magyarországot”

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni, és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében ? mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

“Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő” ? jelentette ki Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap. “A balkáni út a Cseh Köztársaságot is veszélyezteti, ezért azt szeretnénk, ha komolyabban vennék” ? mutatott rá Chovanec.

1000_migr4_20150907_131910

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek ? fejtette ki a miniszter.

Milan Chovanec szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját. “Ha erre a kérdésre válaszolni akarok, azt kell mondanom, igen alábecsülte. És nem csak a balkáni utat, hanem a migrációt általában, mint a destabilizáció és veszélyek forrását” ? szögezte le.

Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet. “Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van” ? vélekedett Chovanec. Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet ? fejtette ki a miniszter.

“Most azonban nincs értelme a felelősöket keresni, hanem meg kell oldani a problémát” ? szögezte le az interjúban Milan Chovanec.

Forrás: mindenegybenblog

Hozzászólások: