Befolyásolja lelkiállapotunkat az, ahogy ülünk?

Amikor görnyedten ülünk a széken, akkor nemcsak a hátunk szenved. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a helytelen testtartás rossz lelkiállapotot eredményez, és kapcsolatban áll a depresszióval, a haraggal, és az alacsony libidóval.

2015-09-03_215105

A helyes testtartás a gerinc természetes görbületét követi, attól függetlenül, hogyan tartjuk a lábainkat. A modern életre jellemző inaktivitás és a stresszel teli hétköznapok a legtöbb embernél helytelen testtartást eredményeznek, ami a nyak- és hátfájás mellett a lelkiállapotra is kihat ? mondta Sammy Margo, brit pszichoterapeuta.

Megjegyezte: a helytelen testtartás miatt csökkenhet a szervezet oxigénellátása, valamint az optimális tápanyag ellátottság, ami letargiához és álmossághoz vezethet.

A szakemberek kimutatták, hogy a helytelen testtartás felületes légzéshez vezet, és a szervezet ezt vészhelyzetként fogja fel, ami megnöveli a stresszt. Ez pedig negatívan befolyásolja az energiaszintet és az alvást. Az Új-Zélandon elvégzett kutatás során 74 alanyt vizsgáltak, akik közül az egyik csoport helyes, a másik pedig helytelen testtartásban ült.

Az alanyoknak folyamatosan mérték a pulzusát és a vérnyomását, miközben olvasniuk kellett és egy olyan tesztet kellett kitölteniük, amely stresszes állapotot generált. A kutatók megállapították, hogy azok, akik egyenes háttal ültek sokkal figyelmesebbek, tettre készebbek voltak, és kevésbé féltek mint, akik magukba roskadtak.

Ez utóbbiak ráadásul kevesebbet beszéltek, sokkal több negatív töltetű szavat használtak, inkább első szám első személyben nyilvánultak meg, ami azt mutatja, hogy főleg a saját személyükkel voltak elfoglalva. Következésképpen, ha jobban akarjuk érezni magunkat, például a munkahelyünkön, akkor üljünk egyenes testtartásban, lélegezzünk bizonyos időközönként mélyeket, és félóránként álljunk fel és sétáljunk egy rövidet.

Forrás: Arany gondolatok

Hozzászólások: