Balatoni strandok – 500-1700 forint közötti árak, 60 százalékot is elérő emelések

Különleges tótágasra kényszerülnek a balatoni strandok a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt. A feladatot más-más módon oldják meg .

Az idei szezonban is a füredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a belépő az 1700 forintos felnőttjeggyel, miközben például Révfülöpön a három évvel ezelőtt megállapított 500 forintért strandolhatnak a felnőttek egy napig. Az árakhoz hasonlóan az emelésekben is nagy volt a különbség, a legnagyobbat Fonyódon és Csopakon ugrottak.

A strandokat működtető önkormányzatok, vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. Ezért néhol nem csak a várható haszon, de egyáltalán a nyereséges működés is kérdéses. Erre a kihívásra mindenhol más-más választ adtak. Egyesek az árak emelésével próbálnak javítani a mérleg állásán, máshol arra gondolnak, hogy inkább a korábbi árak megtartásával próbálják ösztönözni a lehetséges vendégeket a strandolásra.

A 16 fokos vízzel még nem kell elkapkodnunk a strandra indulást!

A belépő nagysága szerinti sorrendben első helyen álló füredi 1700 forintos díj éppen eléri a fővárosi hétvégi fürdőbelépők ötven százalékát. A balatoni második helyezett csopaki strand 1600 forintos jegyét a tavalyi díj 60 százalékos emelésével tornászták fel erre a szintre. A harmadik helyen álló siófoki Nagystrand “főszezoni” “hétvégi” 1500 forintos belépődíját a korábbi 1300 forintról emelték ennyire.

Mielőtt a Balatonra utazna mindenképpen nézzen körbe a balatontipp oldalon!

A balatonfüredi Esterházy strandon a belépőhöz illő környezetben fogadják a vendégeket – Fotó: Győrffy Árpád

Összeállításunkban 21 balatoni település 30 népszerű strandjárólrészletesen is elolvashatják, hogy milyen árakat alakítottak ki az idei szezonra. Minden strand esetében azt a díjat vettük alapul, amelyikkel egy alkalommal lehet bemenni a strand területére, de az egész napos tartózkodásra jogosít. Ahol külön díj vonatkozik az elő- és főszezonra, ott főszezoni díjjalszámoltunk. A hét eleji és a hétvégi napokra külön tarifát alkotó üzemeltetőknél pedig a hétvégi díjat, illetve annak változását vizsgáltuk.

Az összeállításban szereplő strandokon a felnőttek várható legmagasabb belépődíja 2020-ban napi egyszeri belépéssel (Keszthelyen, Akaliban még változhat) – Forrás: Balatontipp

Alsóörsön várhatóan június 6-án lesz a hivatalos nyitás a Községi strandon, addig szabadstrandként használható a strand az alapvető szolgáltatásokkal. A felnőttek tavalyi 900 forintos díját 1000 forintra, 600-ról 650 forintra növelték 11 illetve 8 százalékos emeléssel.

Badacsonytomajon a két strand pénztára pünkösdtől működik a tavalyi árakkal. A felnőtteknek 700, a gyerekeknek 400 forintot kell fizetni a strandolásért Badacsonyban és Badacsonytomajon is a korábbiak szerint.

Balatonakaliban annyit már tudni lehet, hogy a Községi strandra a felnőtteknek a korábbi 700 helyett legalább 800 forintot kell majd fizetni, a gyerekek pedig 400 helyett 450 forintért strandolhatnak egy nap. Az emelkedés 14,3 illetve 12,5 százalékos. A végleges árjegyzékről – akár a fenti díjakat is újragondolva – még nem döntöttek, mert nem tudják, milyen módon lehetne kezelni a bérletesek ügyét a korlátozott befogadóképesség keretei között. Mivel csak július 1-én tervezik a nyitást, van idő a lehetőségek számbavételére.

Balatonakaliban még nem véglegesítették a díjakat, de az már biztos, hogy a tavalyinál drágább lesz a belépő – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonalmádiban is a pünkösdi hétvégére nyitottak ki a pénztárak a strandokon. A Wesselényi strandon a felnőtteknek a tavalyi 900 helyett 1000, a gyerekeknek 600 helyett 650 forintot kell fizetni az idei szezonban.

Balatonberényben június 13-án szombaton nyitják meg a strand pénztárait. A kültéri medencét várhatóan június végétől lehet majd használni. A felnőtt belépő árát a tavalyi 700 forintról 800-ra emelték, a gyerekjegy tovább is 500 forint maradt.

Balatonberényben június 13-án nyílik a strand. Az ingyenesen használható medencét a hónap második felében helyezik üzembe – Fotó: Győrffy Árpád

Mielőtt a Balatonra utazna mindenképpen nézzen körbe a balatontipp oldalon!

Balatonföldváron június 15-én nyit a pénztár a strandokon. Az árak mindkét strandon változatlanok. A Keleti strandon a felnőttjegy 800, a gyerekjegy 300 forint, a Nyugati strandon a felnőttjegy 500, a gyerekjegy 250 forint.

Balatonfüreden az Esterházy strandon a felnőttek egyszeri belépőjegye a korábbi 1400 forintról 1700 forintra emelkedik 21 százalékos növekedéssel. Ugyanitt a gyerekeknek 850 forint helyett 23,5 százalékkal többet, 1050 forintot kell fizetni. A Kisfaludy strandona felnőttek jegye 950 forintról 1050 forintra nőtt, a gyerekektől pedig 600 helyett 650 forintot kérnek. Az emelkedés 10,5 illetve 8,3 százalékos.

A vizes élménypark használatáért külön kell fizetni a Kisfaludy strandon is – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonfűzfőn az idén egy szintre hozták az eddig két külön áron dolgozó Fövenystrand és Tobruki strand belépődíjait. Így a felnőtteknek mindkét helyen 1000 forint a napi belépő, a gyerekeknek 600 forint. A Fövenystrandon a felnőttek díja 11 százalékkal, a Tobruki strandon 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A fűzfői Fövenystrandhoz felzárkózott árban a település másik strandja is – Fotó: Győrffy Árpád

Balatongyörökön maradtak a tavalyi árak. A felnőttek 1000, a gyerekek 500 forintért strandolhatnak egy napon át.

Balatonlellén a korábbi árakkal nyitják meg június 12-én a Napfény strandot. A felnőtteknek 800, a gyerekeknek 300 forintba kerül majd a belépő.

Balatonlellén egyes élményelemek pihenőre vonulhatnak a vírus miatt, de csúszdázásnak nem lesz akadálya – külön pénzért – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonszárszón a Központi strandon maradnak a tavalyi díjak, a felnőtteknek 800, gyerekeknek 400 forint lesz a napi belépő. A strand területén pillanatnyilag munka zajlik, ezért június 15-ig zárva lesz. Június 30-ára ígérik a fejlesztés első fázisának befejezését, amiben többek között egy 200 négyzetméteres napozóstég kialakítása szerepel. Június 15-től a strand már látogatható lesz, de amíg a munka zajlik nem kell belépőt fizetni. A pénztárak nyitását legkésőbb június 30-ára tervezik. A település szabadstrandjait addig is lehet használni.

Balatonszárszón maradnak a tavalyi díjak. A pénztár június második felében nyit – Fotó: Győrffy Árpád

Csopakon is megnyíltak pünkösdre a strand pénztárai. Az egyszeri belépő ára 1000 forintról 1600 forintra emelkedett, a kedvezményes jegy 600 forint helyett 1000 forint lett. Ez a 60 illetve 67 százalékos emelés lenne a legnagyobb az idén, ha nem számolunk két fonyódi strand szabadságának felszámolásával. Csopakon a heti bérletek, 3 napos jegyek, a napi többszöri belépésre jogosító jegy megszűnik, mert ha megtelik a strand, nem tudják garantálni a használatukat. A jövőben éjfél és nyitás között a strand zárva lesz. A 8 órai nyitás előtt lesz egy kétórás ingyenes úszási lehetőség. A csúszda és a légvár használata ingyenes lesz mindenki számára.

Csopakon az 1600 forintos belépő mellé ingyenes lesz a csúszda mindenkinek – Fotó: Győrffy Árpád

Fonyódon jelentős változást hoz az idei év, mert a 7-es főút mellett található Városi strand (Tungsram strand) és a Bélatelepi strand is fizetős lesz az idei évtől. A város központjában lévő Panoráma strandon (korábban Sándortelepi strand) az 500 forintos tavalyi felnőtt belépőt 60 százalékkal 800 forintra emelték. A gyerekeknek 33 százalékos emeléssel a korábbi 300 helyett 400 forintot kell fizetni. A két új fizetős strandon a felnőttektől 500, a gyerekektől 300 forintot kérnek a belépéskor. A strandok pénztárai június 15-én nyitnak.

A múlt évben még ingyenesen használható, mostantól fizetős fonyódi Városi strand egyik része – Fotó: Győrffy Árpád

Mielőtt a Balatonra utazna mindenképpen nézzen körbe a balatontipp oldalon!

Gyenesdiáson június 13-án nyitják a strandok pénztárát az előszezoni árakkal. A belépődíjak nem változnak, a főszezonban a Diási Játékstrandon hétfőtől péntekig 1000, szombaton és vasárnap 1100 forintot kell fizetni a felnőtteknek, a gyerek belépő pedig az egész szezonban 500 forint marad. A Lidó strandon hétköznap 650, hétvégén 700 forint lesz a főszezoni felnőtt jegy, a gyerekeket pedig 400 forintért engedik majd be a strandra.

Gyenesdiáson nem változnak az árak az idei szezonban – Fotó: Győrffy Árpád

Keszthelyen a múlt évi árakkal kezdődik az idei szezon. Nem zárják ki, hogy később lesz egy 5 százalék körüli emelés, de erről még nincs döntés. A Városi strandra így 950 a felnőtt, 650 a gyerekjegy, a Helikon és a Libás strandon pedig 600 illetve a gyerekeknek 450 forintba kerül a belépő. A pénztárak pünkösdre megnyitnak, hogy a helyiek megvásárolhassák a bérleteiket a szezonra, de az ünnep után be is zárnak, így a strandok ismét sétányként, szabadstrandként működnek június elején. A pénztárak végleges nyitását június 12-ére, hagyományosan az iskolai vakáció kezdetére tervezik.

Keszthelyen a tavalyi árakkal indulnak, de a hivatalos nyitásig még változhatnak a díjak – Fotó: Győrffy Árpád

Révfülöpön pünkösdtől működnek a legfontosabb szolgáltatások a strandon, de belépődíjat csak július 13-ától szednek. A díjak három éve nem változtak, a felnőttek 500, a gyerekek 300 forintért strandolhatnak egész nap a Szigeti és a Császtai strandon is. Abban bíznak, hogy a korlátozott férőhelyek alapján is jut hely mindenkinek a strandon. Igaz, ehhez mindkét strand teljes területét igénybe kell venni.

Pelikánnal is a korábbi áron lehet bemenni a révfülöpi Szigeti strandra – Fotó: Győrffy Árpád

Siófokon a pünkösdi hétvégére megnyitották a fizetős strandokat is, de belépődíjat még nem szednek. Erről a későbbiekben az időjárás alakulása alapján döntenek. Az önkormányzat az elmúlt napokban többször is azt kommunikálta, hogy a belépődíjak nem emelkednek. Ez azonban nem felel meg a valóságnak, mert a Nagystrandon a felnőttek főszezoni “hétvégi” belépőjét 15,4, a gyerekekét 14,3 százalékkal emelték. A főszezon náluk június 12-től augusztus 30-ig tart, tehát gyakorlatilag addig, mint máshol a teljes szezon. A hétvégét pedig “négynapos munkahéttel” péntektől vasárnapig értik. Az emelés alapján a felnőttek díja a korábbi 1300 helyett 1500, a gyerekeké 700 helyett 800 forint lesz az érintett időszakban. A Sóstói strandon a felnőtteknek marad a 700, a gyerekeknek a 400 forintos “hétvégi” jegy.

A siófoki Nagystrandon is drágában lehet napozni az idén, mint egy évvel korábban – Fotó: Győrffy Árpád

Szigligeten is pünkösddel nyitott ki a Községi strand pénztára. A felnőttek a korábbi 800 helyett 1000 forintért használhatják a strandot az idei nyáron, és a gyerekek díja is 25 százalékkal nőtt, 400-ról 500 forintra emelkedett.
A járványhelyzet miatt jelentősen átalakult a nyitva tartás rendje. Reggel 5 órától ingyenesen lehet úszni, de 7 órakor el kell hagyni a strandot. A pénztár délelőtt 9 órától este 7 óráig működik a napijegyes árakkal. Este megszűnik a korábbi “szabadstrand” státusz, mert nem tudnák kontrollálni a benntartózkodók számát. Helyette este 7 és 8 között 500 illetve 250 forintos “vacsora” vagy “úszójeggyel” lehet bemenni a strandra. Este 9 órakor mindenkinek el kell hagyni a strandot, amit éjjel zárva tartanak. Jelentős változás az is, hogy az idei évben megszűnnek a különböző kedvezményes bérletek, mert a járványhelyzet miatt korlátozott befogadóképességnél nem lehet garantálni, hogy a vendég a következő nap is használni tudja. De az sem járható út, hogy a kiadott bérletek alapján még tovább korlátozzák a napi jeggyel beengedhetők számát.

A szigligeti strandon az idén ennél szűkebbre kell szabni a létszámot – Fotó: Győrffy Árpád

Tihanyban a korábban Napfény strandként vagy Hajóállomási strandként ismert Tihany Beachen neám változtak a díjak. A felnőtteknek 500 forintot, a gyerekeknek 250 forintot kell fizetni az egyszeri belépésre jogosító jegyért.

Vonyarcvashegyen a Lidó strand pénztárait június 6-án nyitják. Az árak maradtak a korábbiak. A felnőttek ezer, a gyerekek, nyugdíjasok 500 forintért mehetnek be a strandra, a családijegy 2500 forintba kerül. Új jegyfajta a sétáló jegy arra az esetre, ha a strand szolgáltatásai nyitvatartási időben, az időjárási körülmények miatt nem biztosíthatók. Ezt 300 forintért lehet megvásárolni. Ugyancsak új, hogy a tavaly még általános 25 ezer forintos szezonjegy mellé a gyerekeknek és nyugdíjasok féláron adják ugyanezt. A strandon már tavaly is volt strandi belépésre jogosító kerékpár tároló jegy, ami 3 órai strandi tartózkodásra jogosít. Az ára ennek az idén is 500 forint lesz.

A sportos hely hírében álló vonyarcvashegyi Lidó strandon az idei évtől a borús időre külön jegyet vezettek be – Fotó: Győrffy Árpád

Zánkán június 15-től szeptember 1-ig működik fizetősként a Községi strand. Előtte és utána, illetve a napi pénztárzárás és a másnapi nyitás között sétányként, szabadstrandként lehet használni a fürdő területét. A legfontosabb belépődíjakat 33 százalékkal emelték a korábbihoz képest. A felnőttek így 600 helyett 800, a gyerekek 300 helyett 400 forintért látogathatják a strandot az idei szezonban.

A zánkai strandot a gyerekek a korábbi 300 helyett 400 forintért látogathatják az idén – Fotó: Győrffy Árpád

Mint a fentiekből is kiderül, a pénztárak nyitása nagyon változó. Az egyedi döntéseket a kialakult hagyományok, az időjárás alapján várható bevétel, a már lekötött munkaerő és vízimentő szolgáltatás, vagy a strand területén esetleg még zajló fejlesztés határozhatja meg.

A belépő nagysága szerinti sorrendnél nem számoltunk a tihanyi egykori Átrium strand helyén kialakított gasztrofürdővel, mert szolgáltatási nem vethetők össze a hagyományos strandokéval, és mérete alapján sincs komolyabb jelentősége az ötezer forintról induló belépődíjának.

Mielőtt a Balatonra utazna mindenképpen nézzen körbe a balatontipp oldalon!

Forrás: Győrffy Árpád – balatontipp.hu

Hozzászólások: