Amputációval is végződhet! 10 jel, hogy beteg a fáradt lába!

Fáj a lábad? Lehet, hogy komolyabb a baj, mint azt elsőre hiszed! A gyakori lábfáradás- és fájdalom mögött ugyanis egy olyan betegség állhat, amit, ha nem kezeltetünk, akár amputációval is végződhet!

Gyakran tapasztalsz lábfáradtságot, lábfájdalmat? Mintha mázsás súlyok húznák járás közben végtagjaidat? Ez lehet akár perifériás artériás betegség (PAD), amely gyakoribb, mint gondolnánk.

Tipikus tünetei, ha a lábat nehéznek, fáradtnak érezzük, és ennek nem egy megerőltetőbb edzés az oka. Mivel az artériák akadályoztatva vannak, nem tudnak elegendő vért szállítani a lábakba, hogy segítsék a megszokott erőfeszítést.

A fájdalom a láb bármelyik részén jelentkezhet, tapasztalható csak az egyiken, vagy csak a másikon is. A fájdalom érzékelhető, amikor egy bizonyos távon gyalogolunk (lehet az két saroknyi is), elmúlik, amikor nyugalmi állapotba kerül a láb, de ismét jelentkezik ugyanennek a távnak a megtételénél.

Alvás közben is “szól”Mialatt alszik, a perifériás artériás betegségben szenvedő görcsöt, fájdalmat tapasztalhat a sarkán, a talpán, a lábujjakon. Gyakori, hogy elmúlik, ha meglóbáljuk a lábat, vagy egy székre ülünk, mert így a gravitáció miatt a vér könnyebben jut a végtagokba.

Változások a bőrön, a körmön

A PAD a láb bőrén és körmein is megmutatkozhat. Mivel nem kapnak megfelelő vérellátást és tápanyagot, tapasztalható a lábakon szőr- vesztés, vagy annak sokkal lassabb növekedése, a bőr pedig fényessé és feszessé válhat. A lábkörmök lassúbb növekedése figyelhető meg, valamint, hogy könnyen törik.

A láb bőrén színváltozást is tapasztalhatunk. Ezt vizsgálja elsők között az orvos. A láb ugyanis fehérebb lehet az elégtelen vérellátás miatt. Hevesebb megmozgatás hatására pirosodik, vagy lilásabb színt vesz fel. A lábkörmökre is igaz, hogy fakók, kékesek nyugalmi állapotban.

Hú, de hideg a lábad!

A lábak hidegsége ugyancsak a PAD jele lehet. Akár mi érezzük őket hidegnek, akár más is azt mondja, hogy azok. Nem feltétlenül küzd azonban perifériás artériás betegséggel, akinek hideg a lába: ez az időskorral is együttjárhat. Figyelmeztető jel lehet azonban, ha csak az egyik lábat érezzük hidegnek.

A PAD-ben szenvedőknél a lábon fekélyek keletkezhetnek, melyek nem gyógyulnak. Barnák vagy feketék, és általában fájdalmasak.

Nem gyakori, de az erekciós zavart a perifériás artériás betegség is eredményezheti, ugyancsak a nem megfelelő vérellátás miatt.

A perifériás artériás betegség (PAD)

Gyakori érbetegség: a beszűkült artériák ilyen esetben csökkentik a végtagok, többynire az alsó végtagok vérellátását. Ha a betegség kialakul, a vérellátás általában nem elegendő a szövetek szükségleteinek kielégítésére.

Még mindig zsibbad…

Amennyiben még nyugalmi állapotban is úgy érezzük, a lábunk zsibbad, gyenge, ez gyanús jel: talán PAD. Az ilyen esetekben sokkal valószínűbb a betegség, mint ha a fájdalom és a gyengeség gyaloglás, edzés közben jelentkezik.

Tapasztalható sorvadás, zsugorodás a vádli méretében. Igen sok izomrostot veszíthetnek a betegek az érintett területen, ezért nagyon fontos, hogy felkeressenek orvost!

Következő lépés a halál?

Az emberek 80 százaléka relatíve enyhe jeleit tapasztalja a PAD-nek. Mások azonban extrém mértékben szenvednek tőle. A probléma semmiképp sem elhanyagolandó, ugyanis ahogy halad előre, szövet elhalást, sőt, üszkösödést is okozhat, amely nemcsak a végtagot, de az életet is veszélybe sodorja!

A PAD bizonyos esetekben amputációt vonhat maga után. A dohányzás elhagyásával, egészséges étkezéssel, illetve bizonyos esetekben gyógyszerekkel, bypass-műtéttel vagy angioplasztikával javulhat a lábakban a vérkeringés.

Legtöbbször az 50 év feletti, dohányzó embereket és a cukorbetegeket érinti. A magas koleszterinszint és magas vérnyomás ugyancsak emeli a rizikót – ahogyan az is, ha a családban már előfordult szívbetegség és stroke.

Hozzászólások: