A LEGJOBB GYAKORLATOK AZ EGÉSZSÉGES GERINCÉRT

Rengeteg oka lehet a gerincfájdalomnak, de talán a leggyakoribb a folyamatos rossz testtartás. Ám a legtöbb gerincproblémán enyhíteni lehet a megfelelő gyakorlatokkal!

A gerincünknek tartania kell az egész felsőtestünk súlyát. A gerincoszlop 26 csontból áll. S-alakú görbülete rugalmasságot kölcsönöz járásunknak. Védi az érzékeny, lágy gerincvelőt. Azonban a sok üléstől a hátunk elkezdhet fájni, ami ellen minél gyorsabban tennünk kell valamit.

A gerincet nagy mértékben támogatja a has-, illetve a hátizom. Éppen ezért érdemes kicsit megerősíteni ezeket az izmokat, hogy átvegyék a terhelés egy részét. Íme néhány tökéletes gyakorlat erre a célra:

1.

Kezdd a gyakorlatot háton fekve. Az egyik térdedet húzd a hasadhoz, és fogj rá a két tenyereddel. A másik lábadat nyújtsd ki egyenesen a levegőbe. Óvatosan húzd a hasadhoz a térded, míg megtartod a pozíciót 20 másodpercig, majd válts lábat. Ebből csinálj annyit, amennyi jól esik.

2.

Feküdj a hátadra, majd húzd fel mindkét térded úgy, hogy a talpaid a földön maradnak. Ez a kiinduló pozíció. Emeld meg a térdeidet egyszerre, de csak addig, amíg a combod merőleges nem lesz a talajjal, tartsd meg 30 másodpercig, majd szép lassan tedd vissza földre. 3-5 alkalommal ismételd meg.

3.

Ereszkedj le négykézláb, és a kiinduló pozícióban a hátad legyen egyenes, a fejed pedig a gerinced meghosszabbítása, szóval ne felfelé nézz. Szép lassan domborítsd a hátad a plafon felé, miközben megfeszíted a hasizmaidat, tartsd meg 3 másodpercig, majd engedd vissza. Visszafelé óvatosan homoríthatsz is. Ezt ismételd meg 4-5 alkalommal.

Hozzászólások: