A kutatók figyelmeztetnek: a szülők, akik folyamatosan mobiloznak, veszélyeztethetik a gyerekeiket!

A legtöbben azt gondolják, hogy a kamaszok lógnak egész nap a telefonjukon, na de mi a helyzet a szülőkkel?

A munka, az üzenetküldés és a közösségi oldalak mellett is sokat használják az emberek a mobiltelefonjukat, többet is mint azt gondolnánk. A kutatások szerint a szülők, akik mobilfüggők, befolyásolják a gyermekeik fejlődését is.

A Michigani Egyetem és az Illinois Állami Egyetem által végzett tanulmányban 170 családot figyeltek meg. A megkérdezett szülők közel fele úgy érzi, hogy naponta legalább háromszor elvonja a mobiltelefon, tablet, vagy a laptop a figyelmét, a gyerekéről. A szülőknek csupán 11 százaléka mondta azt, hogy félreteszi a mobilt és más technológiai eszközöket, amíg a gyerekével foglalkozik.

A gyerekeket 2 hónapon át figyelték és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekeket az is megviseli, ha a szülők időnként nem figyelnek rájuk a mobiljuk miatt.

A tanulmány alatt megállapították, hogy a “nehezebben kezelhető gyerekek” szülei általában mobiloznak, miközben a gyerekeikkel vannak. A szülők kevésbé figyelnek a gyerekeikre, miközben a telefont nyomkodják, ez azonban gyengíti a szülő – gyermek közötti kapcsolatot. A gyermekeknél ez akár viselkedési problémákhoz is vezethet.

A tanulmányok felhívják a figyelmet arra, hogy fontos a mértékletesség. A mobiltelefon sokak munkaeszköze és erről nem is kell lemondani, de mikor a családunkkal töltjük az időt, akkor tegyük kicsit le a mobilunkat. A túl sok mobilozás a gyermekekre is negatív hatással lehet, mivel a szülők figyelmét elvonja a fontos dolgokról.

Hozzászólások: