29 egészséges alternatíva a koffein helyett

Eleged van, hogy egyfolytában vedeled az egészségtelen energiaitalokat, sorra döntöd magadba a kávét, mégis álmos maradsz? Igaz, a koffeinnek vannak előnyei, nagyobb mennyiségben mégis inkább káros, és könnyen immunissá válhatsz rá. Inkább mutatunk 29 másik alternatívát, melyek segítségével felpörgetheted magad!

29-egeszseges-alternativa-a-koffein-helyett_db7a7f8d7d8d45aaa6bc59c03c83fc95

Egy nagy pohár víz

Nem csak az anyagcsere gyorsításában és a bőr hidratálásában van szerepe: azért is kell sok vizet inni, hogy megóvjuk testünket a kiszáradástól, illetve a kiszáradás okozta fáradtságtól is.

Egy marék dió

A diófélék telis-tele vannak B-vitaminokkal, melyek gyorsítják az agyi impulzusokat, és a vörös vérsejtek növekedését.

Zöldtea

Egy nagy csésze zöldtea reggel simán kiválthatja a kávét, ugyanis szintén tartalmaz koffeint, de összességében mégis sokkal egészségesebb!

Délutáni szieszta

Kutatások kimutatták, hogy akár egy 20 perces délutáni pihenő többet használ, mint bármennyi koffein!

Ginseng

A koreai ginseng számos előnyös tulajdonsággal bír: bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, és fokozza a teljesítményt.

Jóga

Egy kis testmozgás növeli az endorfintermelést. A testmozgás energizáló hatása vetekszik a koffeinével.

Mogyoróvaj

Mogyoróvaj, mandulavaj… ezek mind nagyszerű fehérjeforrások. Akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóson elkenve is kiváló energiaforrások.

Meditáció

A relaxálás és a meditáció segít kitisztítani az elmét, ezáltal könnyebben vetheted bele magad újra a munkába. Reggel, vagy a nap közepén a legalkalmasabb.

Sok fény

Egyértelmű, hogy a kevés, gyenge fény álmosító hatású: tehát a sok fény segít ébren maradni!

Egyenes széktámla

Ha egyenes ülésre vagyunk kényszerítve, az nem csupán jobb tartást eredményez, de serkenti az oxigén áramlását is.

Mentolos rágógumi

Ha hűs, mentolos rágógumit rágsz, akkor nem csak a monoton rágás miatt nem alszol el. Emelkedik a pulzusszámod, akárcsak az oxigén az agyadban!

Kezeket a földbe!

Kutatások kimutatták, hogy a szabadban végzett munka (például a kertészkedés) sokkal energetizálóbb, mint a zárt térben végzett unalmas robot.

Hisztérikus nevetés

A nevetés gyorsítja a vér áramlását az agyba, ráadásul endorfinokat termel, így nem csak felébreszti a testet, de kiváló stresszoldó is egyben!

Hideg zuhany

Talán már a koffein elterjedése előtt is ez lehetett a legősibb ébresztő módszer: egy jó hideg zuhany!

Vasban gazdag ételek

Vasra főleg azért van szükség, hogy oxigént szállítson a sejtekhez, így egyértelmű, hogy a kevés vastartalmú étrend lelassít. A  20-49 év közötti nők közel 10%-a vashiányos! Így hát elő a spenóttal, dióval, osztrigával, étcsokoládéval!

Banán

A banán érdekes módon enyhíti a görcsös panaszokat, és szénhidrátban gazdag táplálék is egyben. Tehát fontos energiaforrás!  Növeli a glikogén-szintet, így az energiaszintet is.

Csokoládé

A csokoládé híresen jó energiaszint növelő. A kakaóban lévő flavonoidok egyenesen a csillagokig röpítenek, és javítják a hangulatod.

Zöld növényzet

A megfelelő szobanövények képesek kiszűrni a szennyező- és káros vegyi anyagok a helyiségből, melyek hosszútávon fejfájást okoznak.

Gyors gondolkodás

Olvass, vagy játssz logikai játékokat!

Citrom

A citromolaj és a citromfű bizonyítottan jó hatású, ösztönzi az agyi aktivitást.

Egy izgalmas beszélgetés

Egy izgalmas beszélgetés inspirál, és felpörget. Persze, hogy kiváló agystimuláló!

Hangulatos zene

A hangulatos, vidám zene testre és lélekre egyaránt jó hatással van. Fokozza az éberséget, a megfelelő muzsika pedig segít, hogy egy dologra összpontosítsunk.

Piros szín

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a vörös szín növeli az önbizalmat és a motivációt. Ezért jó, ha illatozik néhány szál vörös rózsa az asztalon, vagy legalább néhány piros cetli.

Nem mindegy, hol eszünk

Például érdemes az íróasztaltól jó távol. A munka és az evés két külön dolog, el kell őket választani egymástól.

Alkohol mellőzése

Az alkoholfogyasztás ? különösen éjszaka, lefekvés előtt ? bizony pont az egyik legfontosabb alvási szakaszban, a REM fázisban fejti ki negatív hatását, ezért ajánlott mellőzni egy bizonyos idő után.

Egy rövid aktus

A jó szex energiával tölt fel. Szóval, ha van rá lehetőség, érdemes beiktatni egy rövid aktust, akár reggelre, hogy jól induljon a nap!

Önbizalom növelés

Nagyjából öt percet vesz igénybe a művelet: fogj egy üres papírlapot, és írd le azokat a külső-belső tulajdonságaidat, melyeket szeretsz magadban.

Vibráló színek

Ha már szóba jött a vörös szín vibráló ereje, és bevált, ideje elővenni a többi élénk színt is: a rikító citromsárga, a narancssárga, vagy éppen a nyugtató zöld mind pozitív energiát sugároznak, így csökkentik a stresszt.

Tíz perc séta

A cukros ételek helyett egy rövid, gyors séta sokkal jobb alternatíva az energiaszint felpumpálásához.

Hozzászólások: