13 dolog, amit semmiképp ne tegyél a mikrohullámúba!

Sok legenda kering arról, hogy milyen ételt szabad és milyen ételt tilos a mikróba tenni. Itt a lista, az utolsó igen meglepő.

MicrowaveOnFire

1. Aluminium-fóliával letakart ételt

Legtöbben tudjuk, hogy nem szabad fémet tenni a mikróba. Az alufóliáról mégis gyakran elfeledkezünk, mert a konzervekre, fémtálakra, evőeszközökre ugyan emlékszünk, de nem ugrik be, hogy ez is fém. Pedig komoly tüzet okozhat odabent.

2. Edények fém szegéllyel

Újabb eszköz, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig nem kellene. Azért, mert csak egy kis fém van a tányér szélén, attól az még fém.

3. Termosz

A termoszok legtöbbször rozsdamentes acélből készülnek, ami ? azon kívül, hogy fém ? nem engedi át a hullámokat és súlyosan károsítja a sütőt a visszaverődő hullámokkal. A műanyag termoszok is csak akkor tehetőek be, ha a használati utasításban külön kiemelik.

4. Erőspaprika

Bár nem gondolnánk, hogy bárki is erőspaprikát melegítene nyers, feldolgozatlan formában, ám ha mégis ilyesmire készülnétek, ne tegyétek. A paprikának ugyan semmi baja nem lesz, de a mikró kinyitása után a belőle felszabaduló vegyi anyagok lemarhatják a torkod és kicsíphetik a szemed. Finom az hidegen is.

5. Uzsonnásdobozok

Nem egészséges ezekben a műanyag dobozokban melegíteni az ételt, egészen egyszerűen azért, mert nem arra készültek. A műanyagból a melegítés alatt mérgező gázok szabadulnak fel.

6. Kecsap, szószok fedél nélkül

A fedél nélkül behelyezett szószok könnyen robbanhatnak fel és teríthetik be a mikrót.

7. Gyümölcs

Néhány gyümölcs bírja a melegítést, néhány nem. A szőlő például előbb radioaktív hulladékokat megszégyenítő színnel ragyog, majd felrobban. A mazsola füstölni kezd.

8. Hungarocell dobozok

A meghagyott gyros bőven jó tányéron is, nem kell kockáztatni. Mikróba tenni ugyanabból az okból tilos, mint a műanyag termosztátokat és az uzsonnásdobozokat: a műanyag mérgező anyagokat juttat a kedvenc ételünkbe.

9. Tojás

A tojást inkább sütjük, nem sűrűn melegítjük mikróval, ám ez jobb is így. Egészen biztosan felrobban ugyanis.

10. Joghurtos dobozok

Ismételjük önmagunk: műanyag.

11. Papír uzsonnászacskók

A papírzacskók könnyen gyulladnak fel, így ezt sem érdemes kipróbálni.

12. Macska

Ez persze a vicc része, jóhiszeműen úgy gondoljuk, nincs olyan magyar ember, aki macskát tenne a mikróba (amerikában volt persze ilyen eset). Szegény Mili kinyúlik ugyanis.

13. Semmi

Ne indítsd el a mikrohullámú sütőt anélkül, hogy bármit tennél bele. Az útjukra induló mikrohullámokat ugyanis ekkor semmi sem tudja felfogni és egy idő után a gép önmegsemmisítő üzemmódba kapcsol és szépen felrobban.

Hozzászólások: