10 komoly ok amiért a gyereket tiltsuk az elektronikától

BAbyCellPhone_v3_23465392_jpg_blog-300x336

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság állítja, hogy a 0-2 éves csecsemőket még semmilyen technológiának nem kellene kitenni, a 3-5 éveseknél napi egy órában, 6-18 éves kor között naponta 2 órában volna szükséges korlátozni.

A gyermekek és a fiatalok 4-5-ször annyi ideig használják a különböző technológiákat, mint amennyi ajánlott volna, mely gyakran súlyos és életveszélyes következményekkel jár.

A kézi eszközök (mobiltelefon, táblagép, elektronikus játékok) jelentősen megnövelték a technológiák elérhetőségét és használatát, különösen a nagyon fiatal gyerekek körében. Komolyan meg kellene fontolni a 12 év alatti gyerekek esetében, hogy teljesen tiltsák számukra az összes kézi elektronikus eszköz használatát. Az alábbiakban 10, kutatásokon alapuló indok olvasható, melyek mindezt alátámasztják.

1. Gyors agynövekedés

A 0 és 2 éves kor közötti gyerekek agymérete megháromszorozódik, és továbbra is gyors fejlődésen megy keresztül egészen 21 éves korig. A korai agyfejlődést a környezeti ingerek, vagy azok hiánya határozzák meg. A stimulációval kapcsolatban, melyet a technológiáknak való túlzott kitettség okoz az agyban (mobiltelefonok, internet, iPad, TV) kimutatták, hogy összefüggésbe hozható a végrehajtó funkcióval és a figyelemhiánnyal, a kognitív késedelmekkel, csökkent tanulási képességgel, a fokozott impulzivitással és a csökkent önszabályozó képességgel, mint például a dührohamok.

2. Késleltetett fejlődés

A technológia használat korlátozza a mozgást, ami késleltetett fejlődést eredményezhet. Az iskolába kerülő gyerekek egyharmada már lemaradt a fejlődésben, ami negatívan befolyásolja a műveltségüket és a tanulmányi eredményeiket. A mozgás növeli a figyelmet és a tanulási képességet. A technológiák használata 12 éves kor alatt káros a gyermeki fejlődésre és a tanulásra.

3. Járványszerű elhízás

A tévé és a videójátékok használata összefüggésben van az emelkedő elhízással. Azoknál a gyerekeknél, akiknek engedték ezen eszközök használatát a saját szobájukban, 30 százalékkal emelkedett az elhízás előfordulása. A kanadai és amerikai gyermekek negyede elhízott. Az elhízott gyerekek 30 százalékánál cukorbetegség alakul ki, és a túlsúlyosak körében nagyobb a kockázata a korai strokenak és a szívrohamnak, és az élettatartam komoly rövidülése várható. A 21. századi gyerekek első generációjának nagy része az elhízás következtében sokan nem élik majd túl a szüleiket.

4. Alvásmegvonás

A szülők 60 százaléka nem felügyeli gyermeke technológia használatát, és a gyerekek 75 százalékának meg van engedve használatuk a saját szobában. A 9 és 10 éves gyerekek 75 százaléka olyan mértékben kialvatlan, hogy az osztályzataikra is hátrányos befolyással van.

5. Mentális betegség

A technológia túlzott szerepet játszik mint ok-okozati tényező a gyermeki depresszió, szorongás, figyelemhiány, autizmus, bipoláris zavar, pszichózis és a problémás gyermeki viselkedés emelkedő mértékében. A kanadai gyermekek egyhatodánál diagnosztizáltak mentális betegséget, akik közül sokan veszélyes pszichotróp gyógyszereket szednek.

6. Agresszió

Az erőszakos média tartalom gyermeki agressziót okozhat. A kisgyermekek fokozottan ki vannak téve a mai médiában növekvő mértékben előforduló fizikai erőszaknak. Sok gyermekeknek készült számítógépes játék egyértelműen ábrázol gyilkosságot, nemi erőszakot, kínzást és csonkítást, ahogy sok film és tévéshow. Amerikában a média erőszakot közegészségügyi kockázatként kategorizálták, oksági hatása miatt a gyermeki agresszióra.

7. Digitális demencia

A nagy sebességű média tartalom hozzájárulhat a figyelemhiányhoz, valamint a csökkent koncentrációhoz és memóriához. A gyerekek, akik nem tudnak figyelni, tanulni sem képesek.

8. Szenvedélybetegségek

Ahogy a szülők egyre inkább rákapcsolódnak a technológiára, egyre jobban eltávolodnak a gyermekeiktől. A szülői kötődés hiányában az eltávolódó gyerekek a készülékekhez kezdenek inkább vonzódni, ami függőséget eredményezhet. A 8-18 éves gyermekek körülbelül 10 százaléka technológiafüggő.

9. Kibocsátott sugárzás

2011 májusában az Egészségügyi Világszervezet a mobiltelefonokat (és egyéb vezeték nélküli eszközt) 2B kockázati kategóriába sorolta (lehetséges rákkeltő), a kibocsátott sugárzás miatt. Egy szintén 2011-ben Kanadában kiadott figyelmeztetés arra mutat rá, hogy a gyerekek érzékenyebbek a különböző tényezőkre, mint a felnőttek, mivel az agyuk és az immunrendszerük még fejlődésben van, így nem lehet azt mondani, hogy egy fiatal felnőtt kockázata megegyezik egy gyermekével. 2013 decemberében Dr. Anthony Miller a Torontói Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa azt javasolta az újabb kutatásokra alapozva, hogy a rádiófrekvenciának való kitettséget át kell sorolni 2A kategóriába (valószínűleg rákkeltő) a 2B kategória helyett (lehetséges rákkeltő). Gyermekgyógyászok a technológiai eszközök EMF sugárzásának felülvizsgálatát kérték, három okra hivatkozva a gyermekekre gyakorolt hatását illetően.

10. Fenntarthatatlan

A módszerek, melyekkel a gyerekeket neveljük és oktatjuk a technológia segítségével már nem fenntarthatók. A gyerekek jelentik a jövőt, de nincs jövőjük azoknak a gyermekeknek, akik túlzásba viszik a technológia használatát. Egy csoport alapú megközelítés szükséges annak érdekében, hogy sürgősen csökkentsük a gyerekek technológia függőségét.

Hozzászólások: