Találtak egy rákot pusztító gyümölcsöt

A graviola egy Afrika, Dél-Amerika és Dél-Kelet Ázsia esőerdeiben honos fa termése.

Tudományos neve Annona muricata, de számos más néven is ismert, pl. krémalma, cserimoja, guanabana, szúrszop, brazil mancs.
Aktív összetevője egy, az annóna acetogeninek csoportjába tartozó növényi (fitokémiai) vegyület.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a graviola kivonat képes elpusztítani bizonyos típusú emlő- és májdaganatos sejteket, amik rezisztensek voltak a kemoterápiás szerekre, ugyanakkor embereken végzett, nagyobb volumenű vizsgálat nem zajlott.

Az afrikai és dél-amerikai országok lakói előszeretettel használják a graviolát fertőzések kezelésére, valamint vírusok, paraziták, ízületi gyulladás, depresszió és számos egyéb betegség ellen. Kutatásokból tudjuk, hogy néhány graviola vegyület valóban segíthet kezelni a fentebbi állapotokat.

Számos országban felhasználják a fa kérgét, levelét, gyökerét és gyümölcsét egyfajta hagyományos gyógymódként.

Mi nem sok mindent tudunk a graviola szervezetre gyakorolt hatásáról, de vannak kutatók, akik szerint néhány, a graviolában jelen lévő vegyi anyag idegi elváltozásokat és mozgásszervi zavarokat okozhat, ha nagy mennyiségben kerül fogyasztásra. Az idegi elváltozások a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket okozhatnak. Laboratóriumi kutatások azt is kimutatták, hogy ezek az anyagok még idegrendszeri károsodást is okozhatnak, ha a véráramból az agyba kerülnek.

Egy másik kutatás szerint, a Karib-térségben élők körében – akik nagy számban fogyasztották – gyakoribbak voltak az idegrendszeri zavarok, valamint a hallucinációk. Ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy a graviolát tartalmazó italok és élelmiszerek ártalmasak lennének, ha bevonnánk őket az étrendünkbe

Azonban más jó hatásai is vannak: használható bakteriális és gombás betegségek esetén, hatásos a paraziták ellen is, leviszi a vérnyomást, depresszió ellenes hatású, hat a stressz ellen és a különböző idegrendszert érintő problémák esetében is.

Ezek a tudományos adatok a szúrszopról éppen egy gyógyszergyár archívumából kerültek elő, mely nem akarta, hogy napvilágra kerüljenek az kísérleti adatok, ugyanis csődbe ment volna.

Ennek a fának és gyümölcsének az összetevői 10.000-szer hatásosabban pusztítják a rákos sejteket, mint a piacon kapható, leggyakrabban használatos Adriamycin. Ami pedig elképesztő, a hatóanyagok csak és kizárólag a daganatos elváltozást támadják meg, az egészséges sejteket nem pusztítják el.

Hozzászólások: