Szunyókálsz délután? akkor Erről jobb, ha tudsz:

Ezt teszi a szervezeteddel a délutáni szunyókálás!

Sokszor hiszik azt, hogy a délután behunyni a szemünket pár percre a lustaság jele, pedig legnagyobb elméink voltak a leghírhedtebb sziesztázók. Hogy mást ne mondjuk, Albert Einstein. A pihenő jótékony hatását tudományosan is alátámasztották. Vadászrepülő pilóták, és asztronauták dőltek le délutánonként 40 percre, és a teljesítményük 34%-al nőtt, míg az éberségük megduplázódott!

2, Jobb memória

A szunyókálás erősíti az idegi kapcsolatokat, amik a memóriánkat képezik. Annyira, hogy egy német tanulmány szerint az alanyok ötször jobban emlékeztek véletlenszerű dolgokra. Alvás közben az információk újrarendeződnek az agyunkban, és megerősödnek, a hosszútávú memóriába kerülnek bele, ha fontosnak tűnnek.

3, A szívnek sem árt

Nem csak az agynak, a szívnek is jót tesz, mégpedig nem is kicsit. Azok, akik rendszeresen sziesztáznak, 37%-al kisebb eséllyel halnak meg szívproblémában. Ugyan úgy a túl kevés alvás, növeli a betegség kockázatát.

4, Elszáll a stressz

Mindenki tudja, hogy a stressz mennyire ártalmas az egészségünkre. A szunyókálás még a vérnyomásunkat is segít kordában tartani, miközben megnyugtatja az elmét és a testet.

5, Beindítja a fogyást

Könnyebb fogyni, ha délután is alszunk egy kicsit. Leginkább azzal segít, hogy megszünteti a vágyat a nassolásra egy ideig. Ez azért van, mert alvás közben olyan hormonok szabadulnak fel, amik elnyomják az éhségérzetet.

6, Egészség, immunrendszer

Nem csak a hangulatunkat javítja az alvás, de az immunrendszerünket is erősíti. A fehér vérsejtek, amik védik a szervezetet, aktívabbak alvás közben. Így a betegségekkel is könnyebben vesszük fel a harcot.

7, Kreativitás

A délutáni pihenő úgy általánosságban jót tesz az egész testnek és léleknek, de különösen jótékony hatással bír a kreativitásra. Olyan ez az agynak, mint amikor újraindítunk egy számítógépet, mert már akadozik és lassú. Nem véletlen van a mondás: “aludj rá egyet!” Utána majd megtalálod a megoldást!

Hozzászólások: