PLASZTIKAI MŰTÉTEK TELJESEN INGYEN – MUTATJUK A FELTÉTELEKET! KI, MIKOR ÉS MILYEN MŰTÉTRE VEHETI IGÉNYBE?

Plasztikai műtétek teljesen ingyen – mutatjuk a feltételeket! Ki, mikor és milyen műtétre veheti igénybe?

Ingyen plasztikai műtétek – ezekért nem kell fizetni – Ön is jogosult lehet rá!

Vannak olyan plasztikai műtétek, amelyek elvégzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti. Ingyen senki nem kap nagyobb melleket vagy dúsabb ajkakat, az esztétikai célú műtéteket ugyanis nem állják. Orvosilag indokolt esetben viszont van rá esély, hogy a páciensnek egy forintjába se kerüljön a beavatkozás. Akadnak is szép számmal olyan szemfüles emberek is, akik kreált indokokkal kitartóan próbálkoznak, hogy megműttessék a számukra nem tetsző testrészüket.

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk, amelyek a fejlődési abnormitások, rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások – például daganatok eltávolítása esetén -, hegek korrekcióját jelentik. Az Egészségbiztosítási Alap terhére tehát nem vehető igénybe „nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás”.
Bőrfelesleg-eltávolítás, mellkisebbítés, anyajegy-eltávolítás, hegek korrekciója, baleset miatti orrplasztika, sőt szemhéj-megereszkedés esetén is jogosult lehet valaki plasztikai beavatkozásokra az OEP terhére. „A szabályok gyerekekre és felnőttekre ugyanazok. Szigorúak, de ha valaki megfelel ezeknek, van lehetőség arra, hogy a szerződött intézményekben elvégezzék a műtétet, amennyiben ezt a szakemberek indokoltnak tartják” – mondta Dr. Jósvay János, a Szent Imre kórház plasztikai sebészeti osztályának főorvosa.

Orvosi igazolásra szükség van

55 kilót adott le a hirado.hu-nak nyilatkozó Mozsik Tibor, akin ezután hasplasztikát végeztek. A műtétet az OEP finanszírozta, emellett a kórházi ellátását is fizették, sőt utazási költségtérítést is kapott. Tibor 135 kilóról fogyott le 80-ra. Tudatosan fogyókúrázott, de az 55 kilós súlyvesztés nem múlt el nyomtalanul. A bőre nagyon megnyúlt. Nem is sejtette, hogy jogosult lehet plasztikai beavatkozásra, erre a háziorvosa hívta fel a figyelmét. Kis tétovázás után felhívta az egyik műtétre javasolt budapesti kórházat. Konzultációs időpontot beszélt meg. A vizsgálatra magával vitte a háziorvos beutalóját, valamint egy igazolást, hogy mennyit fogyott, mennyi idő alatt és azt, hogy mióta tartja a súlyát.

Tavaly októberben, a konzultáció után egy hónappal megműtötték a férfit. A beavatkozáson a felesleges bőrön túl orvosi okokból a köldökét is el kellett távolítani. Tibor már jól van, készül egy újabb műtétre, ahol „visszaállítják” a köldökét. Ezt a beavatkozást is OEP-es finanszírozásban végzik majd.

Ön is jogosult lehet, ha…

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet.

1. a fogyás előtti – testtömeg és a magasság alapján kiszámított – BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
2. a fogyás után legalább 10-zel kell csökkennie a BMI-nek.
3. a csökkent testtömeget minimum 6 hónapon keresztül tartani kell.

Egy konkrét példa: egy 160 centiméter magas, 90 kilós nő BMI-je 35,2 (1. pont). Ha lefogy 63 kilóra, akkor a testtömeg indexe 24,6 lesz, azaz több mint 10-zel csökkent a BMI értéke (2. pont). Így jogosult lehet arra, hogy bőrtúltengés esetén igénybe vegye az OEP által finanszírozott plasztikai beavatkozást, de csak akkor, ha a csökkent súlyát legalább fél évig tartani tudja (3. pont). Amennyiben valaki nagy fogyás után jogosult a beavatkozásra, akkor a műtét bármelyik testrészen végrehajtható, tehát a hason, a combon vagy akár a karokon is.

Több mint 6 ezer beavatkozást fizetett az OEP

Tavaly összesen 6500 plasztikai célú beavatkozást finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A műtétek összköltsége több mint 1,1 milliárd forint volt. A betegek nagy része felnőtt volt, de ezernél is több beavatkozást végeztek a 18 év alattiak körében – tudta meg a hirado.hu az OEP-től.

OEP finanszírozott plasztikai célú ellátások megoszlása (2015. év)
Életkor Esetszám Finanszírozási érték
18 év alatti betegek 1043 161 270 eFt
18 év feletti betegek 5457 979 434 eFt
Összesen 6500 1 134 705 eFt

Forrás: OEP

Mellplasztikára ebben az esetben jogosult

Nyomós indok esetén közfinanszírozásban végezhető műtétek közé tartoznak a mellműtétek is. Ha leegyszerűsítjük a dolgot, háromfajta emlőműtétet különböztetünk meg. A mellnagyobbítást, a mellfelvarrást és az emlőkisebbítést. Kizárólag a mellkisebbítést finanszírozzák, a nagyobbítást és a felvarrást nem. Ha valakinek a mellei megereszkedtek, és azt szeretné felvarratni, azt nem kérheti az OEP terhére, még akkor sem, ha több gyermeket szült.

A mellkisebbítésnek is szigorú szabályai vannak. Például a testtömeg 0,5 százalékánál nagyobb oldalankénti szövettöbblet esetén végezhető el ingyenesen a műtét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 60 kilós nő esetében, ha mellenként legalább 300 gramm plusz szövetet eltávolítanak, akkor finanszíroz az OEP.

Akkor is az OEP fizeti a mellműtétet, ha a két mell között nagy aszimmetria van, pontosabban, ha az egyik emlő 30 százalékkal nagyobb a másiknál, illetve amennyiben daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy sérülés miatt deformálódott a mell.

Szemhéj és orr korrekciója

Vannak, akiknek a felső szemhéjbőre annyira megereszkedett, hogy a látóterét zavarja, ez a műtét is elvégezhető az OEP terhére.

Közfinanszírozásban végezhető a plasztikai célú beavatkozást az orr fejlődési rendellenességei esetén, és akkor is, ha sérülés miatt deformálódik. Tehát, ha a gyerek biciklivel fejre áll, akkor ingyenes az orr plasztikázása. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy megőrizzenek minden korábbi ambuláns lapot vagy zárójelentést, amivel igazolni tudják, hogy valóban egy balesett miatt következett be a sérülés.

Jelenleg az alábbi intézmények rendelkeznek plasztikai helyreállító és esztétikai sebészet, égéssebészet, vagy gyermek plasztikai és égéssebészet szakmai profilú osztályokkal:
Megye Intézmény
Baranya megye Pécsi Tudományegyetem
Borsod-Abaúj-Zemplén megye BAZ M-i Kh.és Egyetemi Okt. Kh. Miskolc
Csongrád megye SZTE Szent-Györgyi A. Klinikai Kp Szeged
Győr-Moson-Sopron megye Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
Hajdú-Bihar megye Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Pest megye Europ-Med Kft., Budaörs
Budapest Kelen Kórház Kft.
Budapest Magyar Honvédség Egészségügyi Központ
Budapest MRE Bethesda Gyermekkórháza
Budapest Egyesített Szent István és Szent László Kórház
Budapest Szent Imre Kórház
Budapest Uzsoki Utcai Kórház

 

Forrás: OEP

Sokan bepróbálkoznak kreált indokokkal

Vannak, akik kreált indokokkal próbálják elérni azt, hogy bizonyos testrészüket „ingyen” plasztikáztassák. „Akadnak, akik pszichológusi szakvéleménnyel és ilyen-olyan pszichés indokokkal jönnek. Az ő esetekben nem végezhetőek el a kért beavatkozások” – magyarázta Jósvay János.

Hozzászólások: