ÖSSZETÖRI AZ ASZPIRINT ÉS A HAJÁBA DÖRZSÖLI. AMIKOR MEGTUDTAM MIÉRT, AZONNAL KIPRÓBÁLTAM ÉN IS!

Az Aszpirin az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók közé tartozik, a legtöbb otthonban meg is található, az emberek többsége ugyanis ezt ismeri legjobban.

Az Aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav,  a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. 1899. március 6-án szabadalmaztatták az aszpirint, és ezzel nemcsak az első iparilag gyártott gyógyszer volt, hanem a mai napig is a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozik.

Az acetilszalicilsav úgy fejti ki hatását, hogy gátolja a gyulladás-, fájdalom- és lázkeltő anyagok képződéséért felelős enzimet. Kutatók később rájöttek, hogy ennek az enzimnek két típusa is létezik. Az acetilszalicilsav nem tesz különbséget e két, egymástól alig különböző enzim között, mindkettőt bénítja. Emiatt nemcsak a fájdalomerősítő anyag képződésében szerepet játszó enzimet kapcsolja ki, hanem azt az enzimet is, amely egy gyomor nyálkahártyáját védő anyag szintézisében működik közre.

Az Aszpirin háztartásban és a szépségápolásban való felhasználása egyre ismertebb, az alábbi módszert azonban lehet mégsem ismeri mindenki!

LÁSSUK MIRE JÓ MÉG AZ ASZPIRINT!

Korpásodás

A szalicilsav tartalmának köszönhetően hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek kiváló ellenszerei a korpásodásnak. Törjünk össze 2-3 aszpirin tablettát és keverjük a samponunkhoz. A szokásos módon mossunk hajat.

Tisztítja a fejbőrt

A szalicilsav nagyon előnyös a bőr egészségének szempontjából, mivel hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket és feloldja a pórusokat a faggyútól. Így nyugodtan alkalmazhatjuk pattanások és pikkelysömör kezelésében is. Törjünk össze 5 aszpirin tablettát, keverjük össze negyed csésze vízzel és egy teáskanál mézzel. Alkalmazzuk a fejbőrön vagy az érintett testrészen, hagyjuk hatni 10 percig, majd öblítsük le.

Eltávolítja az izzadságfoltokat

Ha az izzadság foltot hagy a ruhán még mosást követően is, akkor nem kell aggódnunk, az Aszpirin ugyanis megoldja a problémát. A fenti példához hasonlóan készítsük el a masszánkat a méz kivételével és kenjük be vele a foltot. Egy puhább szivaccsal kissé dörzsöljük meg, majd mossuk ki a szokásos módon.

Virágok

Ha szeretnénk a vázába tett virágokban hosszabb ideig gyönyörködni, akkor törjük 1-2 szem tablettát a vázában lévő vízbe és akár egy hónapon keresztül is ugyanolyan tündöklő lesz a virágunk.

Hozzászólások: