OLCSÓBB, DE BRUTÁLISAN KÁROS A SODORT CIGI

Jelenleg minden tizedik cigi származik illegális forrásokból. Ezzel jelenleg 10,7 százalék a feketepiac részesedése, tavaly még 12,1 százalékon állt – derül ki a GfG Piackutató Intézet felméréséből, melyben a kutatók az üres, már eldobott cigis dobozokat szedték össze. Ezeket megvizsgálva jutottak a fentebbi eredményre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint egyre kevesebben vesznek kész cigarettát az áremelések miatt, jobban fogy a vágott dohány. Száz cigarettából 54-56 szálat a dohányosok maguk tekernek meg. A hatóságok idén 47 millió szál cigarettát és 70 tonna dohányt foglaltak le, az ellenőrzések miatt egyre kisebb mennyiséget próbálnak az országba csempészni.

dassdgsdgf

Nem árt, odafigyelni, ugyanis a pénztárcában maradó, cigarettán megspórolt összeg, könnyen vándorolhat át a későbbiekben az orvosok, illetve a gyógyszerészek zsebébe, ugyanis a sodort cigarettával jelentősen megnő – egy norvég vizsgálat szerint – a kockázata valamilyen, dohányzáshoz köthető rák kialakulásának. Harminc évig követtek 26 ezer dohányost. Ezen idő alatt 435-en betegedtek meg és lettek tüdőrákosak. A betegség gyakorisága csaknem kétszerese volt a sodort cigit fogyasztók körében, mint a dobozos cigit szívók között.

Az sem mindegy, mennyit és hogyan szív az ember. Az köztudott, hogy minél több cigit szív el valaki egy nap alatt, annál hamarabb támadhatja meg szervezetét valamilyen rákos daganat. A sodort cigivel azonban olyan szokások alakulnak ki, melyek akarva akaratlanul hozzásegítik az embert egy károsabb szokáshoz. A sodort cigi nedvességtartalma 20 százalék, ez 7 százalékkal több mint a dobozosoké. Emellett a cigipapír sincs égést segítő vegyületekkel előkezelve, így erősebben kell szívni, azaz nagyobb slukkal. Így több káros anyag jut a szervezetbe.

Hozzászólások: