Nem tudom többé ezt az átverést hallgatni. Elég! – fakadt ki a híres gyerekorvos. Ezt tedd, ha köhög a gyerek!

Egy órán át néztem a televíziót, közben 8 olyan reklámot láttam, ami kiváló lehet a köhögésre, és amelyet azonnal be kell venni, amint jelentkezik a tünet.

Oroszország legelismertebb gyerekorvosa, Dr. Jevgenyij Komarovsky, úgy véli, hogy a szülők sokszor félvállról veszik, ha a gyerekük köhögni kezd. A legtöbben azonnal a köhögéscsillapító sziruphoz nyúlnak. Ám ez nem jó ötlet!

“Egy órán át néztem a televíziót, közben 8 olyan reklámot láttam, ami kiváló lehet a köhögésre, és amelyet azonnal be kell venni, amint jelentkezik a tünet. Nem tudom többé ezt az átverést hallgatni. Elég!” – mondja Komarovsky doktor.

1. A reklámokból ránk zúduló köhögéscsillapító készítmények nem sokat érnek, sőt még segítik a tüdőkben lévő lerakódások szaporodását, ahelyett, hogy feloldanák. És ez csak súlyosbítja a gyerek állapotát, főleg ha felső légúti fertőzés veszélye is fennáll.

2. Ha vásárolunk is köhögéscsillapító szirupokat, csakis gyógynövényes kivonatúakat kérjünk, mert a gyógyszeres kezelést csak orvosok írhatják elő egy alapos vizsgálatot követően.

3. A gyerekeknél a köhögés erőssége sokkal kisebb fokú, mint a felnőttek esetében, ezért nehezebben tudják felköhögni a váladékot a légutakból, tüdőkből. Éppen emiatt 5 évnél kisebb gyerekeknek nem ajánlják ilyen gyógyszerek alkalmazását, a 2 évnél kisebbeknél pedig egyenes tilos.

4. A száraz köhögést csillapíthatjuk, ha fele-fele arányban összekeverünk friss sárgarépa levet és tejet. Ebből adjunk be a gyereknek naponta 4–5 alkalommal egy kanálnyit.

5. A váladék felszakadásához a legjobb a 18–20 fokos szobahőmérséklet és sok meleg folyadékbevitel. A páratartalom 40–70 százalékos kell legyen.

6. Ha a gyerek két napja erősen köhög, lázas, be van dugulva az orra, forduljunk orvoshoz, mert a váladékban megbújó kórokozók könnyen tüdőgyulladást okoznak. Ne kezeljük mi a gyereket, mert néha ez többet árt, mint használ. Keressünk fel egy szakembert!

Hozzászólások: