Minden okos gyerek jól hazudik?

Minden okos gyerek jól hazudik?

Alkalomadtán vagy rendszeresen, de minden gyermek hazudik. Ám nemcsak hazudnak, hanem tanulnak is ezzel kapcsolatban, méghozzá a szüleiktől…

Nehéz bevallani magunknak, de ilyenek vagyunk. Mindannyian hazudunk. Nem a nagy, rossz hazugságokra gondolok, hanem azokra a kegyes kis hazugságokra, amikkel mások érzéseire próbálunk tekintettel lenni. – Persze, hogy tetszik az új hajszíned! – mondjuk, mikor valójában arra gondolunk: “Van otthon tükröd? Mert ha lenne, biztosan nem lépsz ki a házból ilyen fejjel!” – Ez fantasztikusan finom! Elkérhetem a receptet? – pontosan azt jelenti: Ezt még a kutyám sem enné meg!

Woman with crossed fingers

 

Tehát miközben próbálunk tekintettel lenni másokra, megvédve őket a “való igazságtól”, önkéntelenül is sérülést okozunk saját gyermekünknek. Ő mindezek tanújaként elfogadja a hazugságot, mint a mindennapi élet egyik alkotóelemét, s úgy gondolja, ha anya és apa hazudik, neki is lehet. Hogyan teremthetünk egyensúlyt? Hogyan érhetjük el, hogy ne sértsünk meg másokat olyan apróságok miatt, mint például a hajszín, úgy, hogy közben ne sugalljuk gyermekünknek azt, hogy ha szükséges, nyugodtan hazudjon?

Sajnos, ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Különösen, ha az ember gyereke okos, és ki mondja, hogy az övé nem? Idővel a gyerekek kiismerik a hazugság fortélyait A szakemberek egy része abban hisz, hogy a gyermek, amint nő és okosodik, kinő a hazudozásból és megtanul különbséget tenni a ” rossz” és a “kegyes” hazugság között.

PINOKKIÓK

thinkstockphotos-481254776-550x

Körülbelül 4 éves korára minden gyerek elkezd kísérletezgetni a hazudozással, annak érdekében, hogy elkerülje a büntetést. Meggondolás nélkül képesek hazudni, ha úgy érzik, a büntetés lehetősége fennáll. Így történhet meg, hogy a 3 éves még akkor is állítja, hogy nem bántotta a testvérét, ha azt a szülei is látták. Fontos az őszinteség – még ha nehéz is néha.

A legtöbb szülő tudja, hogy gyermeke mikor hazudik, ám úgy gondolják, a gyerek túl kicsi még ahhoz, hogy tudja mi a hazugság, vagy tisztába legyen annak helytelenségével. Arra számítanak, hogy ha majd kicsit nő csemetéjük, megtanulja a különbséget és felhagy eme rossz szokással. Azonban a montreali egyetem professzorai, akik a gyerekek hazudozási szokásait vizsgálják, arra a megállapításra jutottak, hogy ez éppen ellenkezőleg működik. Azok a gyerekek, akik hamar ráéreznek a hazugság és igazság közti különbségre, ezt a tudásukat a maguk javára használják, és sokkal hajlamosabbak hazudni, mikor lehetőségük van rá.

Megint valami, amiért a szülőket lehet okolni…

Akkor mégis, mit tehetünk?

Nos, csodák nincsenek. Beszélgessen sokat gyermekével. A szoros kötelék, a nyílt kapcsolat és az érzés, hogy az igazmondás (bármely kellemetlen legyen is) enyhíti a büntetést, talán segít eligazodni az élet eme ingoványos talaján.

 

Hozzászólások: