Mi a szerelem a nő és a pasi szemében?

Szenvedély, szerelem, mámor, megszállottság, vágy, viszketegség – ezen szavakkal írjuk le azt az önkívületet, eufóriát, révületet, gyönyört, amelyet így vagy úgy, szinte mindenki átélt valamikor. Együtt jár velük a bánat, a keserűség, a fájdalom és a gyötrelem. Ám a szerelmet mindkét nem másképpen éli meg?

17984_pasi_orok_titok

A szakértők sok ezer éve próbálják meghatározni a szerelmet, nem sok sikerrel, és többnyire arra a következtetésre jutottak, hogy rajtunk kívül álló erők irányíthatják. Holott más emberi érzelmeket például a depressziót, a szorongást, a rögeszmét és a félelmet minden gond nélkül képesek vagyunk meghatározni.

Azonos célok, más feltételekkel

A férfiak és nők szexszel, szerelemmel kapcsolatos indítékai és elvárásai nagyon eltérőek. Mindezek mélyen gyökereznek az emberiség múltjában. Rövidre fogva, a mai férfi a vizuális ingereket, a nő egészségének, termékenységének, fiatalságának jeleit, a nő a férfi hatalmának, társadalmi helyzetének, elkötelezettségének, vagyonának külső jeleit találja izgatónak ? ugyanúgy, mint őseink. Szexuális vágyaink és indítékaink több százezer év alatt nem nagyon változtak. Lehet, hogy ez nem népszerű álláspont, abban a világban, ahol divat azt mondani, hogy férfiak és nők ugyanazt akarják az élettől, azonosak a motivációik, a hajlandóságaik és a vágyaik, de hamarosan be fogod látni, hogy ez nem igaz. Sőt, a szíved mélyén talán máris tudod, hogy nem az!

A szerelem hatalma

Az emberek többsége csak a jó oldalát látja a szerelemnek. Forró pillantásokról, kézfogásokról, közösen dalolt szerelmi románcokról, szeretkezésről álmodoznak, andalító, meleg érzésekre gondolnak, mindenfélére, ami a ?boldogan éltek, míg meg nem haltak? címkével összefogható, holott a szerelemnek vannak sötét oldalai is. Tudtad, hogy minden negyedik gyilkosságnak a rosszra fordult szerelem az oka? Hullanak a házastársak, az udvarlók, a vetélytársak, a fanatikus rajongók, az elhagyott szeretők. A szerelmes ember ujjong, kétségbeesik, fél vagy bosszút forral ? sokszor mindezt egyszerre. A szerelem az agyban lejátszódó kémiai reakció! A szerelem hatalmas dolog, amelyet minden emberbe belekódoltak.

A szerelem biológiája

Egyszerű tudományos nyelvezettel élve a szerelem ugyanazoknak a vegyületeknek ? többek között a dopaminnak, az oxitocinnak, a tesztoszteronnak, az ösztrogénnek és a norepinefrinnek ? a műve, amelyek társkeresésre ösztönzik a többi emlőst. Miután agyunk bizonyos kritériumok alapján azonosította a megfelelő partnert, gyorsított üzemmódban állítja elő a kiválasztott, számára vonzó környezethez szükséges vegyületeket. A válogatásnál az emberek egyetlen személyre összpontosítanak ? ez különbözteti meg őket az állatoktól. Az udvarló hím galamb felfújja magát, és annyi tojónak szalad utána, ahányat csak bír energiával. Az embereknek általában van egy gyorslistájuk a jelöltekről, de csak egynél dobnak be mindent.

Szerelem első látásra?

Tudományosan bebizonyították, hogy létezik ?szerelem első látásra?. Ha valaha is átélted ezt, akkor az agyad hatalmas mennyiségben állította elő a dopamint és a norepinefrint. Ezeknek majdnem olyan a hatásuk, mint a drogoknak. Míg azonban az állatoknál másodpercekig vagy percekig tart a felfokozott állapot, az embereknél hónapokig vagy évekig is eltarthat. Az első látásra fellobbanó szerelem tehát igenis létező jelenség.

Amikor az emberek összeállnak párba ? vagy egymásba szeretnek, ahogyan mondani szokás -, magas bennük az oxitocin szintje. Ez a hormon ajándékoz meg azzal a kellemesen meleg érzéssel, hogy megkaptuk, amire vágytunk. Mivel a nőkben magasabb az oxitocin szintje, ezért mélyebben élik át a szerelmet egy új kapcsolat kezdetén. Minél több oxitocin szabadul fel bennük, annál gyengédebbek lesznek, annál komolyabban veszik a kapcsolatot. Elég kiejteni előttük a szerelmük nevét, elég ábrándozni róla, elég megérezniük vagy meghallaniuk a szeretett férfihoz kapcsolható szagot, vagy dallamot, máris megemelkedik bennük az oxitocinszint. Ha úgy érzi, szeretik és imádják, arca kipirul, ragyog a hormonoktól, és sugárzik belőle a melegség. Ugyanígy meglátszik rajta, ha úgy érzi, hogy nem szeretik.

Miért látják másképp a szerelmet a férfiak és a nők?

A nőknél nemcsak, hogy több terület aktiválódik a szerelem kialakulásakor, de ezek egészen másutt is találhatók, mint a férfiaké. Ez magyarázza, hogy a férfiak és a nők miért látják eltérően a szerelmet. Tudósok bebizonyították, hogy a szerelem korai szakaszában egészen eljárásokkal értékelik a felek az ellenkező nemet. A férfiak elsődleges eszköze a látás, amellyel felbecsülik a nőket, mint szexuális lehetőséget, a nőké pedig az emlékezet, amellyel azt értékelik, hogy a férfi alkalmas-e tartós kapcsolatra. Az agyban a nemi vágy másutt található, mint a szerelem, mert a kettő NEM ugyanaz.

A férfiak azért lesznek gyorsabban szerelmesek, mint a nők, mert erősebb bennük a vizuális motiváció. A közvetlen vizuális jelzések azonnal üzenetet küldenek az agynak, amely abban a pillanatban reagál a megfelelő hormonok kiválasztásával. Egyébként ez arra is magyarázatot ad, hogy a férfiaknál miért gyakoribb a ?szerelem első látásra?. A férfiak tehát elsősorban a szemükkel becsülik fel a nőket. Ha izgalomba jönnek, felhevülnek a hormonoktól, és merevedésük lesz. Ezek a hormonok felülírhatják az ésszerű gondolkodást, ezért a férfiak olyan döntéseket hozhatnak, amik nem válnak éppen előnyükre, ugyanis az erekció parancsol az észnek.

Amikor a férfi vonzerejét kellett értékelni, a nőknél az emlékek felidézéséhez kapcsolódó agytartományok aktiválódtak. Evolúciós szemszögből nézve ez alkalmazkodási stratégia, amelynek az a célja, hogy megjegyezze a férfi viselkedésének összes részletét. Korunk asszonya, aki észben tartja, mit mondott a férfi az előző napon, mit mondott három hete, három hónapja, hogyan viselkedik a gyerekekkel, emberséges-e, kedves-e. Ezek alapján becsüli fel, hogy milyen társ lenne belőle. Míg a nők agya több férfi adataira támaszkodva méri fel, milyen társ lenne egy adott férfiból, a férfiak csak megbámulják a nőket, hosszasan és sokatmondóan. Most már talán érthető, hogy miért nem felejt soha a nő, és miért meregetik a szemüket a férfiak.

Hozzászólások: