Már több a szingli, mint a házas? Te hová tartozól ?

Ha Amerikában leszólít egy ismeretlen embert, akkor már nagyobb eséllyel lesz szingli, mint házas. Ez nagyon jó hír a randizni vágyóknak.

Régen még a házasság volt a norma, ez manapság nem divat. Az amerikai statisztikai hivatal szerint 1976 óta most először a szinglik lenyomták a házasságban élőket. Előbbi aránya 50.2%. 1950-ben az arány még csak 22% volt. Hiába vannak már randioldalak, az emberek inkább választják az egyedüllétet. A technológia egyfelől leegyszerűsítette az ismerkedést, másrészről viszont megemelte az elvárásokat. Mindenki a lelki társát keresi és nem hajlandó beérni kevesebbel. Ha nem tökéletes a partnerjelölt, már megy is a kukába. Ezt csak tovább tetézi, hogy teljesen elfogadott társadalmi norma lett az, hogy valaki hosszú ideig egyedül éljen, sőt, akár az egész életét ?párkereséssel? töltse.

 szinglik

A közösségi média portálok és a randizós oldalak is mind a túlzott választás lehetőségét biztosítják. Egyszerűen annyira egyszerű sok emberrel rövid idő alatt megismerkedni, hogy pazarlásnak érezzük valaki mellett hosszú időt eltölteni. A karrierépítés sem segíti túlzottan a házasságkötést, a 20-as, 30-as éveinket (ekkor lenne esedékes az esküvő) arra használjuk, hogybiztos jövedelmet és pozíciót építsünk ki magunknak. A gond csak az, hogy ennyi idő alatt annyira megszokja a boldog egyedüllétet, hogy képtelen lenne bárkivel hosszú ideig egy fedél alatt élni. A közösségi média felelős azért is, hogy mindig kapcsolatban állunk a külvilággal, vagyis egy üres lakásban sem érezzük magunkat egyedül, nem érezzük az emberi kapcsolatok fontosságát.

Egy új kutatás azonban rávilágított még egy érdekes pontra (és talán pont ezért nincs ellenére a társadalomnak a szingliség): az egyedülálló emberek sokkal több közösségi feladatot vállalnak és sokkal jobb kapcsolatot ápolnak a szomszédaikkal. A városokban mostanában szinte csak úgy pezseg az élet ? és ez nem az otthonülő házasoknak köszönhető. A szinglik a modern közösségi élet kulcsfigurái lettek. Ők nem a fotelből vásárolnak az eBay-en, hanem emberek közé járnak és beszélgetnek.

Hozzászólások: