Jégkockát rakott az orchidea cserepébe, egy hét múlva csodálatos dolog történt!

Az orchidea manapság az egyik legközkedveltebb szobanövény, szinte nincs olyan ablak, ahol ne látnánk legalább 1-2 cseréppel a különleges virágból. Vannak, akik már annyira rajonganak érte, hogy barátaik soha nem kell azon törjék a fejüket, hogy, mit vegyenek születésnapra. Az alábbi érdekes megoldás talán nekik fog tetszeni a legjobban.
Az orchidea általában a kezdeti időszakban szépen virágzik, aztán fokozatosan lelassul, és a levelei mennyiségéből is veszíteni kezd. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet az orchideát virágzásra serkenteni.
A virágzási idő átlagosan három hónapig tart. Egy orchidea évente 2-3-szor is szokott virágozni, de olyan is van, hogy hosszú hónapok el kell teljenek a két periódus között.
A virágzást az alábbi módszerrel lehet serkentetni:
1. Teremtsünk számára hőmérséklet-különbséget. Nappal tartsuk a meleg szobában, majd éjszakára tegyük hidegebb, akár 15 fokos hőmérsékletbe.
2. Csökkentsük a műtrágya nitrogén mennyiségét, inkább foszforban legyen gazdagabb, hiszen ez serkenti a virágzást.
3. Biztosítsuk a magas páratartalmat a helyiségben.
4. Tegyük az orchideát 5 napra sötétbe, és három hét múlva meg fognak jelenni a rügyek rajta. Ezt a módszert csak egy teljesen egészséges növény esetében próbálgassuk.
5. Az öntözés helyett, tegyünk a cserépbe néhány darab jégkockát.
6. Ha azt látjuk, hogy az orchidea nem virágzik, de a levelei és gyökerei megfelelően növekednek, ne türelmetlenkedjünk, hiszen lassan következik a virágzás ideje is.
7. Az orchidea szereti a sok fényt, de nem szabad túlöntözni. Legyünk figyelmesek, hogy a megfelelő gondozást biztosítsuk számára.
Hozzászólások: