Ezek a kockázatai a késői lefekvésnek

Számos oka lehet annak, hogy későn fekszünk le: kicsik a gyerekek, nem hagynak aludni, későig, vagy egészen hajnalig dolgozunk, vagy egyszerűen bagoly típusúak vagyunk, és nem szeretünk korán feküdni.

2015-09-03_215508

Az okoktól függetlenül az alváshiány komoly problémákat is okozhat, így lássuk, miért nem fekszünk le idejében, és mit kockáztatunk, ha folyton későn fekszünk le dolgozunk éjszaka: a főnökünk még elégedettebb lesz, ha határidő előtt végezzük el a feladatainkat, ezért szuperhősnek képzeljük magunkat, és éjt nappá téve dolgozunk. Igaz ugyan, hogy az alváshiány nem minden kognitív képességet befolyásol, ám emlékezet kihagyáshoz, a kreativitás és a tervezés képességének elvesztéséhez vezet.

Örülhetünk ugyan annak, hogy a logikai képességünk és a racionalitásunk működik, ám az agynak ezek része ellenőrzi a memóriát, a pszichomotoros készségeket és a koordinációt. Ne felejtsük el, hogy fáradtan vezetni egyet jelent az alkoholos befolyásolt állapotban való vezetéssel.

Jól érezzük magunkat egy át nem aludt éjszaka után: miután tapasztaljuk, hogy jól érezzük magunkat egy fehér éjszaka után, felbátorodunk, és azt gondoljuk, a végtelenségig lehet tartani ezt az őrült tempót. Az alváshiány következtében az agynak azon része, amelyik az érzelmek feldolgozásáért felel, sokkal intenzívebben reagál az ingerekre. Ha ez alatt az időszak alatt jó dolgok érnek, még jobbnak fogjuk őket látni, ám ha negatívak, akkor a reakciónk eltúlzott lesz.

Depresszió: depresszióval küzdő embereknél megfigyelték, hogy éjszaka, ha nem alszanak, kissé javul a közérzetük. A felelős az adenozin nukleozid, ami egy adenin- és egy ribóz cukormolekulából áll, és antidepresszáns hatása van.

Fontos szerepet játszik a biokémiai folyamatokban, mint például az energia átadásban adenozin-trifoszfátként (ATP) és adenozin-difoszfátként (ADP), valamint az információközlésben ciklikus adenozin-monofoszfátként (cAMP). Ez is egy gátló neurotranszmitter, így szerepet játszik alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében, a szint óránkénti növelésével a szervezetet ébren tartja.

Több energiád van: vannak emberek, akik 9-10 óra után pörögnek fel igazán, és hajnalig ebben az állapotban is maradnak, ezért úgy tűnik számukra, hogy hosszú ideig képesek éjszakázni. Azonban az alváshiány gyengíti az immunrendszert, növeli a demencia kialakulásának kockázatát és csökkenti a várható élettartamot. Szakemberek szerint természetes, hogy aktívnak érezzük magunkat, ha előző éjszaka keveset aludtunk, mivel rutinná válik egy idő után, de nem javasolják, hogy feszegessük a határainkat.

Hozzászólások: