Hoppá: Ebben az időszakban fogan a legtöbb gyerek, de ezekre a dolgokra oda kell figyelni…

A KSH adatai szerint a tíz leggyakoribb születésnapból hét szeptember 19. és 26. között van, ez azt jelenti, a karácsonyi ünnepek alatt fogan hazánkban a legtöbb baba. Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa is tapasztalja, hogy február első heteiben többen érkeznek a rendelőjébe vizsgálatra.

A fogantatás ideális körülményeit nehéz lenne leírni, mindenesetre bizonyított, hogy a stresszmentes, ünnepi vagy éppen nyaralós időszakok kedveznek a babaprojektnek. Az év utolsó két hete is egy ilyen periódus. Dr. Hartman Gábor közel 40 éves tapasztalata szerint a nemzeti ünnepek, hosszú hétvégék után mindig gyakoribb, hogy a menstruáció kimaradása miatt keresik fel rendelőjét.

Ünnepek alatt előfordul, hogy vacsora közben, vendégségben alkoholt fogyasztunk. Ha ez éppen a fogantatás időszakára esik, nem kell aggódnunk, nem lesz semmilyen negatív hatása a korai terhességre. Csak abban az esetben ártottunk a babának, hogyha rendszeres és nagy mennyiségben iszunk alkoholt, pár pohár pezsgő vagy bor nem jelent veszélyt.

Akár síelni is elmehetünk a terhesség korai időszakában, a hatodik hétig. Persze később is nyugodtan síelhetünk, természetesen a balesetek nem tesznek jót egy terhességnek és nem ez a legjobb időpont, hogy valaki megtanuljon lecsúszni a lankákon, de hogyha valaki nagyon jól síel, nyugodtan sportolhat.

Ha ezt a másfél hetet a babaprojektre szánjuk, a szakértő szerint az a legfontosabb, hogy ne stresszeljünk, hiszen ez az ünnep a szeretetről szól. Akik viszont az szeretnék, hogy jövő karácsonyra már megérkezzen a baba, akkor március végén érdemes próbálkoznunk!

Hozzászólások: