HA EZT LÁTOD A NYELVEDEN, AZONNAL MENJ ORVOSHOZ!

A nyelv az egyik legfontosabb szervünk. Kell a beszédhez, ízleléshez, de azt is megmutatja, milyen egészségi állapotban van a testünk. Csak meg kell tanulni olvasni a jelekből

Egyenletes és rózsaszín

Ilyen egy egészséges nyelv. Rózsaszín és sima. Az apró dudorok csak az ízlelőbimbók, nem jeleznek problémát.

Térképnyelv 

Még nem jelez komoly betegséget, csak azt, hogy érzékenyek vagyunk bizonyos ételekre vagy fogkrémre.

fehér vonalak

Az úgynevezett “orális lichen planus” egy a szájban ismert betegség. A tünetek: kellemetlen viszketés és fokozott fájdalomérzés. Ez a betegség nem gyógyítható, de általában elmúlik, ha az alkoholt és a dohányzást elfelejtjük.

sárga lepedék

 Sűrű, sárga bevonat a nyelven egyértelmű jele a gombás fertőzésnek. Ez a gyenge immunrendszer miatt van, és főleg gyermekeknél és serdülőknél gyakori. A fogszabályzó gyakran okozója. Orvoshoz kell menni vele.

Sebek és hólyagok a nyelven

Gyakran ezek a tünetek csak azt jelentik, hogy túl erőset ettünk, vagy megharaptuk a nyelvünket.  Ha több mint két hétig fennáll, akkor feltétlenül orvoshoz kell mennünk, mert lehet, hogy a rák tünete.

fehér lepedék

Törtfehér bevonat a nyelven gyakran jele a rossz szájhigiéniának és a túl sok alkohol elfogyasztásának.

repedések

Ez a “kráter” gyakran a korral jár, nem kell aggódni. Csak akkor, ha a nyelv megduzzad, akkor kell menni az orvoshoz, mert lehet a Melkersson-Rosenthal-szindróma  jele.

hullámok

Ezek a deformációk néha előfordulhatnak gyermekeknél, amikor a nyelv túl gyorsan nő a szájüregben és nincs elég helye. Felnőttekben azonban ez a  pajzsmirigy alulműködés  jele lehet.

Vörös és húsos

Ha a nyelv feltűnő vörös és “húsos”, érdemes megnézni, a B12-vitamin- és folsav hiányát. Mindkettő elérhető a legtöbb drogériában és gyorsan megoldja a gondot.

fekete lepedék

Gyakran baktériumok okozzák, néha cukorbetegség vagy bizonyos antibiotikumok okozzák.

Hozzászólások: