Ezért nem voltak a nagyanyáink, nagyapáink betegek: a pálinka szinte mindenre gyógyír!

A pálinka, mint gyógyszer

A modern orvostudomány és a népi gyógyászat, sokszor kerül szembe egymással abban a kérdésben, hogy a pálinkának valóban létezik-e gyógyító hatása? Hajdanán amikor még nem létezett tudományos orvoslás vagy rendszeres orvosi rendelés, a betegségekkel és járványokkal szembeni védekezés céljából kénytelenek voltak az emberek a természetben megtalálható alapanyagok felhasználásával saját maguknak orvosságot készíteni. Korunkban, ha csak részben is, a természetgyógyászat újra alkalmazza a hagyományos gyógymódokat és gyógyszereket, amelyek közül néhány még mindig ismert.

A pálinka néhány népi felhasználási javaslata:

  • Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére fogyasszunk pálinkát étkezések után. Fél liter pálinkába, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig kivonatoltatjuk. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható.

  • Fájdalomcsillapításra a modern gyógyszerek megjelenése előtt a pálinkákat alkalmazták. Különféle ízesítése, likőrösítése inkább az asszonyok csemegéjének számított, ezért nevezték ezeket régen kontyalávaló pálinkáknak.

  • Vérnyomáscsökkentésre csodaszer a fokhagymás pálinka, amely tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

  • A megborsozott házi pálinkával kezelték a hasmenést, más részt a hideg ellen is védte fogyasztóját.

  • Megfázás ellenszere, ha 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk fogyasztás előtt.

Hozzászólások: